Wpis z mikrobloga

Czy miał ktoś może podobny objaw do mnie?

Jestem alergikiem. Obudziłem się z zatkanym nosem- no niby nic dziwnego, ale miałem taki płytki oddech i do tego kaszel jakbym się dusił. Trwało to może 40 minut. Świszczący oddech i czułem jakby to powietrze ledwo przechodziło przeze mnie.

Czy to może być jakiś objaw astmy, skurcz oskrzeli? Czy raczej obrzęk zatok, może jakiś refluks żołądkowo przełykowy. Niby to raz się coś takiego mi przydarzyło, ale nie powinienem tego bagatelizować.

#alergia #astma #astmaoskrzelowa #zdrowie #medycyna #katar
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wygląda jak astma, ale nikt w Internecie cię nie będzie diagnozował. leć do alergologa/pulmologa - oni się zajmują astmą
  • Odpowiedz
@okti325 czytam takie opisy to zaraz samemu mi się gorzej oddycha xD

No brzmi jak astma, bo obrzęk zatok nie zmniejszyłby prześwitu przy oddechu ustami. Świstu też byś nie miał raczej. Leć do lekarza.
  • Odpowiedz
@okti325: spirometria z próbą i się dowiesz :) Ja astmę miałam zdiagnozowana przez ciężki COVID, ale podejrzewam, że miałam ją od dziecka. Po prostu u mnie zupełnie nie ma kaszlu, więc nikt dalej nie sprawdzał pod tym kątem ¯\(ツ)/¯ Na twoim miejscu zanim poszłabym do lekarza, zrobiłabym spiro z próbą właśnie. Na wizycie lekarz będzie miał twarde dane do ocenienia, czy to astma. Wszystko inne to tylko zgadywanie.
  • Odpowiedz
@okti325: Niezależnie od innych rzeczy kup sobie (i naucz się używać) coś jak to - znam tylko angielską nazwę: "peak flow meter for asthma" w L/min. I KONIECZNIE idź do lekarza - to on cię zbada i zrobi badanie medycznym sprzętem. Ponieważ z ciekawości porównałem wyniki tej "zabawki" niżej i wyników medycznych i błąd był pomijalny (rząd kilku procent). Z pewnością przyda ci się do monitorowania ewentualnych wątpliwości. To wyłącznie
bialy100k - @okti325: Niezależnie od innych rzeczy kup sobie (i naucz się używać) coś...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@okti325: polecam prywatnie. Jeśli jesteś z Warszawy, bardzo polecam Centrum Alpejska. Mają dobry sprzęt, a wynik ma dużo więcej parametrów niż w innych miejscach, gdzie robiłam spiro. Niska jest też cena (130zł) i w miarę szybkie terminy.
  • Odpowiedz
@okti325 Zazwyczaj jak idziesz na Nfz do alergologa to obok są gabinety z pielęgniarkami gdzie masz od razu testy alergiczne i spirometrie.
Możesz sobie zrobić takie badanie prywatnie, ale i tak pasowałoby żeby alergolog na to zobaczył i żebyś testy alergiczne też miał zrobione.
  • Odpowiedz