@StraznikWiecznosci: Dokladnie tak. Zachod mial potencjal na rozswietlone niebo, ale bylo zbyt duze zachmurzenie. Tu akurat fotka z telefonu. A dwa powyzej z teleobiektywu iso800.
@obywatel_z: Czy na szlaku też miales liscie prawie do kolan? Normalnie wrecz zapomnialem, ze takie cos jest mozliwe. Oby jeszcze pogoda bez sniegu dopisala, to wroce w tutejsze okolice. ( ͡°͜ʖ͡°)
@wspomnienieciszy nie, zamiast tego było porozjeżdżane przez ciężki sprzęt błoto. Jakiś chłop wjechał z przyczepą na gąsienicach i tak zaorał drogę, że się przejść nie dało. Ktoś tam powinien zapanować nad tym, bo już nie wiem czy to jest miejsce do turystyki czy plac budowy w lesie 😐
@obywatel_z: Widzialem wczoraj film szybkiego ze Szczelinca tam tez w okolicach porozjezdzane szlaki i po opadach rzeznia na szlaku. Ale ja to widze wszedzie. Polska nie jest wyjatkiem,sasiedzi rowniez tna. Jeszcze przejdziesz to bokiem z buta na przelaj, ale rowerem jest dramat jezdzic po koleinach.
@wspomnienieciszy niestety. W wielu miejscach w górach coraz trudniej mówić o turystyce. Szlaki, które jeszcze niedawno prowadziły przez ciche lasy, dziś wyglądają jak drogi dla ciężarówek – błoto po kostki, koleiny i ślady gąsienic.
Lasy Państwowe prowadzą intensywną gospodarkę leśną, a prace zrywkowe i wywóz drewna mają wyraźne pierwszeństwo nad turystyką. Po zakończeniu robót nikt nie przywraca tras do stanu używalności – turyści muszą przedzierać się przez błoto, zamiast normalnie korzystać
@obywatel_z: Przecietny turysta tego nie zauważy, bo pojedzie raz na miesiac w gory na sleze, czy sniezke i jest ok, nie ma problemu. Probowalem cos podpytac znawce lasu PH ale temat za kontrowersyjny, mimo, ze coraz wiecej danych i statystyk mowi, ze jednak jest problem. Wiesz co mnie zainteresowalo ostatnio? Może Ty coś wiesz. Borówkowa gora, teren wokoł wiezy został mocno powycinany. Moja ulubiona miejscowka, nie ukrywam. Pytanie: - czy
@wspomnienieciszy Ślęża i Śnieżka to dobry przykład na to, że tam, gdzie teren jest objęty parkiem krajobrazowym czy rezerwatem, takich zniszczeń po sprzęcie nie ma.
Borówkowa Góra to obszar bez żadnej formy ochrony, więc gospodarka leśna ma tu pełne pole działania. I widać to po efektach: wycinki, rozjechane drogi, błoto.
Nie znalazłem nic co by wskazywało na to, że powstawaje tam jakaś nowa infrastruktura. To raczej efekt zwykłych prac zrywki i
@Ziemniak43212: zwykly sel55-210. Mialem stalke 150 2.8. Owszem bokeh i ostrosc super, ale raz, ze ciezki a dwa do krajobrazu bezuzyteczny. Stare m42 stalki tez mam dlugie, krotkie, ale byle zoom i reliktowy aparat to nadal najlepsza opcja w kieszeni w porownaniu ze smartfonem.
źródło: 20251108
Pobierzźródło: 092
PobierzZachod mial potencjal na rozswietlone niebo, ale bylo zbyt duze zachmurzenie.
Tu akurat fotka z telefonu. A dwa powyzej z teleobiektywu iso800.
źródło: PXL_20251108_151856782~2
Pobierzźródło: temp_file4690703407349055870
Pobierzźródło: 1000093445
PobierzJeszcze przejdziesz to bokiem z buta na przelaj, ale rowerem jest dramat jezdzic po koleinach.
Lasy Państwowe prowadzą intensywną gospodarkę leśną, a prace zrywkowe i wywóz drewna mają wyraźne pierwszeństwo nad turystyką. Po zakończeniu robót nikt nie przywraca tras do stanu używalności – turyści muszą przedzierać się przez błoto, zamiast normalnie korzystać
Probowalem cos podpytac znawce lasu PH ale temat za kontrowersyjny, mimo, ze coraz wiecej danych i statystyk mowi, ze jednak jest problem.
Wiesz co mnie zainteresowalo ostatnio? Może Ty coś wiesz.
Borówkowa gora, teren wokoł wiezy został mocno powycinany. Moja ulubiona miejscowka, nie ukrywam.
Pytanie: - czy
Borówkowa Góra to obszar bez żadnej formy ochrony, więc gospodarka leśna ma tu pełne pole działania. I widać to po efektach: wycinki, rozjechane drogi, błoto.
Nie znalazłem nic co by wskazywało na to, że powstawaje tam jakaś nowa infrastruktura. To raczej efekt zwykłych prac zrywki i