Wpis z mikrobloga

-piractwo to nie kradzież
-zgadza się, natomiast i jedno i drugie jest nielegalne
-bzdura, piractwo to tylko tworzenie kopii
-podobnie jak drukowanie pieniędzy
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@atteint mając dokument, plik, grę robiąc jego kopię popełniasz przestępstwo? Czy w przypadku gdy utraciłeś część tego i kopiujesz utraconą część z innych źródeł to też piractwo? Jeżeli tak, to wielokrotnie byłem piratem. Zakupiona gra, często na dwóch płytach już odmawiała posłuszeństwa i trzeba było skorzystać z pomoc RapidShare ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@kureci_paratko: jeśli o mnie chodzi, to nawet gdybym wtedy popełniał przestępstwo, to niespecjalnie by mnie to martwiło, aczkolwiek w niektórych kwestiach prawdopodobnie jestem kiepskim wzorem do naśladowania.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@atteint: ja zwracam uwagę na samą czynność drukowania. To, że się tworzy kopię czegoś, a nie kradnie, nie jest dla mnie argumentem.

Piractwo też ma wpływ na ekonomię, tylko bardziej złożony, musiałbyś chwilę pomyśleć. Czas, który poświęcasz na granie w spiraconą gierkę, to czas, który mógłbyś poświęcić na robienie czegoś innego: np. granie w inną gierkę, za którą już byś był skłonny zapłacić; czytanie książki, którą byś kupił; wyjście do
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@atteint: nie konkretnie Photoshopa, tylko jakiegoś programu, który daje podobne możliwości

No pomyśl chwilę, jakby wszyscy się przerzucili na Gimpa, to płatna konkurencja by poszła z torbami. Tak czy nie?
  • Odpowiedz