Wpis z mikrobloga

Jaka jest w ogóle wiarygodność odczytów tych stacji pomiarowych Airly? Z jakich dokładnie czujników i sensorów korzystają? Nigdzie nie mogę się dokopać do szczegółowych danych technicznych ale patrząc po zdjęciach to bazowane są na PMS5003 + jakiś czujnik z serii DHT.
Chciałem sobie zmajstrować pełnoprawną stację pogodową, z pomiarami pyłów, opadów, wiatru, etc i zacząłem czytać o czujnikach pyłu. Z tego, co znalazłem to wychodzi, iż PMS5003 to najtańszy badziew do zabawy z Arduino i w ogóle nie nadaje się do profesjonalnego pomiaru jakości powietrza. Ma duży margines błędu nawet przy poprawnym skalibrowaniu, wartość PM10 jest wyliczana "na oko" przez sensor a przy wilgotności powyżej RH 60% zaczyna kompletnie przekłamywać odczyty.

#airly #zanieczyszczeniepowietrza #smog #elektronika #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
PEPELeSfont - Jaka jest w ogóle wiarygodność odczytów tych stacji pomiarowych Airly? ...

źródło: 1000027145

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PEPE_Le_Sfont: O jak ustalisz coś to daj znać. Też mam budżetowy czujnik za oknem w community sensor. W lepszych wersjach tej sieci jest ogrzewanie powietrza przed badaniem. Są też algorytmy, które wiedzą w jakiej wilgotności jaki jest dokładnie błąd i korygują wynik. Jakbyś miał jakiś tag do relacjonowania rozwoju projektu, to się podczepiam.
  • Odpowiedz
@PEPE_Le_Sfont: nie odpowiem wprost na pytanie, ale według mnie odczyty potwierdzają się z tym co czuje mój nos na zewnątrz. Oprócz tego nawet przy minimalnym zapyleniu mam coś ala zapalenie spojówek. Reakcje mojego ciała pokrywają się z natężeniem zapylenia.
  • Odpowiedz
@PEPE_Le_Sfont taka, że jak śmierdzi, wchodzę na airly czy Kanarka i jakoś widać wtedy smog. W tym roku na szczęście nie ma smogu. Ale to Wawa, gdzie wszedł zakaz palenia węglem dwa lata temu, a sąsiad, który sobie pozwalał truć otoczenie, byl wielokrotnie poskramiany telefonami jeszcze przed zakazem. Czy jest różnica dokładności 10% czy 30% to mi to rybka.
  • Odpowiedz
@PEPE_Le_Sfont: Cos nowego w researchu? Moj czujnik budżetowy dzis nie ogarnal i wskazywal czyste powietrxze wiec otworzylem okno a tam jakies spaliny chyba oleju toksyczne i gardło drapie... Jakaś inna toksyna była niż pm25.
  • Odpowiedz
@7502-6038: Znalazłem tylko broszurę pdf z danymi ogólnikowymi. Wg niej dokładność pomiaru wynosi "Koncentracja pyłu PM2.5: ±10 μg/m³ w zakresie 0~100 μg/m³, ±10% w zakresie 100~500μ g/m³ ±20% w zakresie 500~1000μ g/m³". Zgadzałoby się to z danymi PMS5003, jego błąd pomiaru to "±10%@100~500μ g/m³; ±10μ g/m³@0~100μ g/m³;" Broszura PMS5003. Airly na pewno używa algorytmów korygujących błędy ale i tak mam kilka ich czujników w swojej okolicy i potrafią pokazywać
  • Odpowiedz
@PEPE_Le_Sfont: Wystarczy, że jest lekki wiatr i po jednej stronie oponiarza może być czyściutko a po drugiej stronie dramat i te punkty dzieli zaledwie 300 metrów. Wtedy najlepsza siec wymięknie. Ja mam swój na balkonie i jak jest sucho, to bardzo dobrze pokazuje organoleptycznie, ale tylko PM25 i PM10. Mój to SDS011 wstepnie podpytałem czata to niby lepiej niż PMS5003. Warto rozwazyc, bo airly moze byc ciezko za okno wystawic
  • Odpowiedz