Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, matura i wybór uczelni coraz bliżej. Do tej pory zawsze myślałem o studiowaniu informatyki, ale patrząc na obecny stan ofert pracy to zaczyna to wyglądać jak trochę słaby wybór. Myślę zatem o kierunku Mechanika i projektowanie maszyn na MEiL PW. Mam jednak parę pytań odnośnie zarówno uczelni, jak i zawodu. :)
Dla studentów/absolwentów, jak bardzo życiowe są studia i czy przygotowują dobrze do zawodu?
A już tak ogólniej, czy jest to w ogóle opłacalna ścieżka rozwoju? Nie ma co ukrywać, że inżynieria to nie są łatwe studia, a ciężko mi ocenić ile absolwent takiego kierunku jest w stanie zarabiać, ponieważ ogłoszenia pracy się tym nie chwalą.
#studia #pw #inzynieria
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krzychhoo: W bardzo dużym skrócie, Polska to nie jest kraj dla inżynierów - nie ważne czy mówimy tutaj o mechanice, budowlance czy elektronice. Jeśli jesteś dobry, to pracę zawsze znajdziesz (nie ważne czy jesteś informatykiem czy mechanikiem), ale łatwo nie będzie. Dlatego podczas wyboru studiów nie kierowałbym się obecną sytuacją na rynku pracy. Tylko musisz potrafić się wyróżnić - na przykład robiąc fajne rzeczy na studiach.

Poza tym, pytanie o
  • Odpowiedz
@krzychhoo: stan rynku w IT nawet przy obecnym kryzysie jest i tak o niebo lepszy niż po mechanice xD jak chcesz iść w coś co przyniesie hajs to celuj w rynek urządzeń medycznych, a szczególnie zajmowanie się ogarnianiem wymagań regulacjynch.
  • Odpowiedz