Wpis z mikrobloga

Panie i Panowie, przede mną wielki dzień w którym zrobię unboxing swojego nowego laptopa

HP ZBook Ultra 14 G1A 14 WQXGA+ Ryzen AI Max PRO 395 128GB 2TB AMD

Laptop będzie służył mi do pracy ale przez pierwszych kilka wieczorów będę eksperymentował z konfiguracjami i benchmarkami. Docelowo będzie na tym stać Fedora 43 + środowisko Plasma.

Jeśli jesteście ciekawi jakiegoś pomiaru to zapraszam do dyskusji.

#linux #technologia
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nameisnull: Z takim potworem, z tyloma napisami AI ( ͡° ͜ʖ ͡°) jestem ciekawy czy się do tego nada :). Ciekawe, że on chyba ma zintegrowana grafe?

Jak jesteś ambitny to możesz spróbować to odpalić i dać znać ile zjamie wytrenowanie testowego modelu, ale z taką niestandardowa konfiguracją na pewno będzie trochę zabawy w kodzie, żeby to wgl zaczęło u Cb działać.

Zanim mi się udało
  • Odpowiedz
@nameisnull montuje na nim czasem filmy i jest względnie cicho przy renderze. Przy streamowaniu z vMix cisza, jak ma się tryb „cichy” ustawiony i 50% jasności to trzyma +/- 8h. Jeśli chodzi o wydajność w montażu to MacBook w tym samym budżecie jest lepsiejszy 😑 Na minus brak OLED, wersję 128 trzeba ściągać spoza UE, ogólnie takie 50/50 jakbym miał ocenić zakup
  • Odpowiedz
@nameisnull: Ale ogólnie porób, bo zaproponowałem agentów AI do firmy. Na razie robię wykład, ale też fajnie by było wiedzieć jak działają na tym sprzęcie. Wiadomo, że u Ciebie będzie bottleneck, ale i tak czy da się coś fajnego odpalić Twoim zdaniem i co byś odpalał (GPT-OSS 120b? Qwen 3? GLM? itd :D)

Zastanawiam się czy można mieć jakoś dynamiczne ładowanie modeli (w LM Studio)
  • Odpowiedz
@nameisnull: fajny sprzęt gratulacje. Jestem ciekaw pomiaru ile przy przeglądaniu wykop oraz oglądania jednego filmu na youtube jakie ustawia taktowania procesor.

watch "cat /proc/cpuinfo | grep MHz"
  • Odpowiedz
@nameisnull problem zaczyna się w zakładce kolor a głównie tam chciałem wykorzystywać dotykowy ekran do robienia masek :P, obstawiam że to kwestia sterowników od GPU, bo mam wrażenie że nawet na Legion GO było to bardziej responsywne, kupiłem to z myślą o paru apkach z których korzystam - Resolume, CuePilot, LiveEdit i całkiem dobrze działają z ekranem dotykowym. W photoshopie i LR jest super.
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi: jak najbardziej jak tylko uruchomie sprzęt (dostawa w Pn) to będziemy omawiać testy. 120b może być za duży ale zakładam, że ten model ma kilka wariantów z różną kwantyzacja. Na pewno już muszę zacząć pobierać modele bo parę GB będzie do pobrania .. :)
  • Odpowiedz
  • 1
@rtp_diov: ten pomiar na pewno bardzo dobrze przetestuje jak to się ma w trybie balanced. Ale odkąd regularnie używam tuned-adm to istotne dla mnie będzie jaki jest komfort użycia w trybie balanded-battery i powersave i jakie przy tym CPU trzyma częstotliwości. Wrzuce screen.
  • Odpowiedz