Wpis z mikrobloga

Co zobaczyć w Warszawie od soboty do wtorku? Tylko jutro słonecznie, a w pozostałe dni może padać.

Co z tej listy wybrać, a na co szkoda czasu?

1. Muzeum Powstania Warszawskiego (obowiązkowo)
2. Muzeum Żołnierzy Wyklętych
3. NBP Centrum Pieniądza
4. Pałac Rzeczypospolitej
5. Muzeum Narodowe
6. Park Skaryszewski
7. Zamek Królewski
8. Schodki
9. Bulwary Wiślane
10. Stare Miasto
11. Trakt Królewski
12. Kościół św. Anny (taras widokowy)
13. Plac Piłsudskiego i Ogród Saski
14. Centrum Nauki Kopernik
15. Park Burza, kopiec i pomnik PW
16. Muzeum Chopina
17. Ogrody na dachach (ale podobno nieczynne)
18. Nowe Miasto
19. Marienszat
20. Park Wilanowski

Wszystkiego nie da się zwiedzić, już próbowałem w innych lokalizacjach, a odległości w Warszawie są na tyle duże, że np. ze stadionu do parku Skaryszewskiego idzie się 15 minut, a zwiedzić cały i zatrzymać się na chwilę to pewnie 1-2h.

W zeszłych latach 11 listopada:

2023
- Sejm i Senat
- Łazienki Królewskie

Celem był Sejm i spod PKiN chwilę mi zajęło dotarcie tam hulajnogą (a pieszo pół godziny się idzie). Jak wyszedłem, to był jakiś park i chciałem się kierować już w stronę PKiN, ale zainteresowało mnie, co znajduje się za kolejnym ogrodzeniem i to były Łazienki. Tam zeszło 2-3h to obejść bez wchodzenia do budynków, bo miejsce klimatyczne, a do marszu dołączyłem gdzieś w połowie, już się kończył.

2024
- Muzeum Techniki w PKiN (polecam) - no i tyle, bo brak czasu na więcej, jak wyszedłem, to Bosaka wygwizdywano

Dlatego teraz chcę się udać tam na długi weekend, ale... miałem już być w Warszawie, a nie ma planu zwiedzania, nie ma biletów, nie ma noclegu i w sumie to nie wiem, czy jechać w nocy, czy rano p---------m i zaoszczędzić 1 dobę hotelową.

11 listopada nie wiem, czy pójdę w marszu, czy wrócę, ale chyba zostanę na marsz, mimo że nie podoba mi się formuła i upolitycznienie wydarzenia.

Muzea chyba wszystkie są czynne także w poniedziałek wyjątkowo?

Jakieś uczelnie może się otwierają i inne miejsca nauki, żeby pozwiedzać?

#warszawa #zwiedzajzwykopem

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: Muzeum Powstania Warszawskiego (obowiązkowo)
2. Muzeum Żołnierzy Wyklętych meh
3. NBP Centrum Pieniądza fajne ale bez szału
4. Pałac Rzeczypospolitej meh
5. Muzeum Narodowe ekstra ale duże
6. Park Skaryszewski fajne, przejdziesz się na około
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: po drodze do Wilanowa masz Sadybę - tam Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej oraz szlak latarni gazowych, no i samo osiedle (zwłaszcza domy wzdłuż Morszyńskiej) są warte obejrzenia.
W okolicach Warszawy Głównej jest Kolejkowo, makieta bardzo fajna i ciekawa, mega dużo smaczków poukrywanych dla czujnego obserwatora. Ulica Profesorska - ona jest po prostu piękna, zwłaszcza na wiosnę kiedy wszystko kwitnie i na jesieni kiedy jeszcze liście nie opadły i jest
  • Odpowiedz