Wpis z mikrobloga

Pod wpływem ostatnich postów o #linux i #windows postanowiłem spróbować tego słynnego systemu operacyjnego, który podobno tak świetnie działa.
Zbootowałem pendrive, pierwsze co się dowiedziałem, to że już na etapie instalacji trzeba wejść w konsolę i jakimiś hakami naprawić instalator, żeby miał wszystkie opcje XD
No ale ok, przeklikuje kolejne opcje, doszedłem do końca, a tu nadal nie ma opcji szyfrowania dysku w XXI wieku i trzeba to robić jakimiś programami XD
W końcu się udało, system się zainstalował, więc spróbowałem podłączyć klawiaturę bluetooth, oczywiście nie działa xD Na szczęście szybko znalazłem rozwiązanie, wystarczyło wyłączyć jedną z opcji, której nie obsługuje sterownik.
Przyszedł czas na słuchawki bluetooth, tutaj wszystko przebiegło bezproblemowo. Słuchawki podłączyłem i po 2-3s usłyszałem dźwięk z youtube. Po chwili kliknąłem kolejny filmik i znowu po 2-3s usłyszałem dźwięk, ale chwila, czemu słyszę dźwięk po 2-3s? Okazało się, że jest jakieś opóźnienie domyślne i trzeba w rejestrach zmieniać je na 0s, bo sterownik dźwiękowy ma stan idle przez chwilę XD

Mam już dość, odinstalowuję ten zbloatowany chłam na którym nic nie działa i niczego nie da się skonfigurować, wracam do archa, nigdy więcej windowsa.

#linux #windows #zalesie #pcmasterrace #archlinux
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@korell: na komputerze używam 3 programów na krzyż. Nie wiem co bym musiał robić żeby w ogóle myśleć o linux. Linucha mam na pendrive do gierek jeśli chcę odpalić colina 3.
  • Odpowiedz
@korell: mam na nasie Ubuntu problem jest taki że po restarcie i odczekaniu chwili nie uda się połączyć przez rdp.
Nas leży w kącie bez monitora więc łączenie na niego jest przydatne xD

Spędziłem 10+ h, setki komend, promptow z gór i bsie poddałem.

Obejście jakie działa to - jak restsrtujesz Ubuntu to napierdzielasz w niego RDP aż się uda połączyć masz pierwsze 30 sekund czy coś xD potem działa
  • Odpowiedz
mam na nasie Ubuntu problem jest taki że po restarcie i odczekaniu chwili nie uda się połączyć przez rdp.

@niebadzogrem: Sprawdż czy działa- systemctl status xrdp > sudo systemctl enable xrdp > sudo systemctl enable xrdp-sesman.Na przykładzie XRDP.
  • Odpowiedz