Nathan Lane i Ernie Sabella, czyli głosy Timona i Pumby z "Króla Lwa" (1994), zdradzili, że pomysł na "pierdzącego" guźca narodził się przypadkiem. Podczas nagrań Sabella żartował, robiąc odgłosy gazów, by rozśmieszyć Lane’a po męczących występach na Broadwayu. Lane nie mógł przestać się śmiać, a twórcy filmu postanowili włączyć ten motyw do postaci Pumby. W ten sposób guziec został pierwszą postacią Disneya, która puszczała bąki.
Co ciekawe, duet wcale nie miał grać tych postaci - pojawili się na castingu po role hien, ale ich wspólna improwizacja tak rozbawiła twórców, że zostali zaaranżowani do roli Timona i Pumby.
Lane wymyślił głos Timona inspirowany nowojorskim akcentem, a Sabella wzorował się na starych aktorach komediowych. Część ich kultowych kwestii powstała z improwizacji.
Dla mnie Timon i Pumba to i tak już zawsze będą Krzysztof Tyniec i Emilian Kamiński. A oryginalnej wersji nie słyszałem. Ogólnie to polski dubbing do "Króla Lwa" był naprawdę dobry. Jak bodaj większość polskich dubbingów do filmów animowanych. Jako króla Juliana też trudno mi sobie wyobrazić kogoś innego niż Jarosław Boberek.
BTW, ciekawe, która postać Disneya jako pierwsza beknęła. Czy też był to Timon lub Pumba? Czy już jakaś wcześniejsza postać
Co ciekawe, duet wcale nie miał grać tych postaci - pojawili się na castingu po role hien, ale ich wspólna improwizacja tak rozbawiła twórców, że zostali zaaranżowani do roli Timona i Pumby.
Lane wymyślił głos Timona inspirowany nowojorskim akcentem, a Sabella wzorował się na starych aktorach komediowych. Część ich kultowych kwestii powstała z improwizacji.
Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki
#ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #disney #bajki #film #kino #gownowpis
źródło: Pumba był pierwszą postacią, która pierdnęła w filmie Disneya
PobierzA oryginalnej wersji nie słyszałem.
Ogólnie to polski dubbing do "Króla Lwa" był naprawdę dobry. Jak bodaj większość polskich dubbingów do filmów animowanych. Jako króla Juliana też trudno mi sobie wyobrazić kogoś innego niż Jarosław Boberek.
BTW, ciekawe, która postać Disneya jako pierwsza beknęła. Czy też był to Timon lub Pumba? Czy już jakaś wcześniejsza postać