Wpis z mikrobloga

Dobra to się przestaje robić śmieszne. Jakiś dłuższy czas temu odezwała się do mnie firma z FAANG - praca w Polsce.

W tym tygodniu odezwała się do mnie ta sama firma. Okazało się, że to oferta, ale z relokacją.

Nie wiem co o tym myśleć. Mam pewne pomysły:
- oferta jest przypadkowa
- firma wycofuje się z Polski, bo polskie zasoby B2B po bootkampie się do niczego nie nadają xD
- firma się wycofuje z Polski, bo analizy im pokazały, że idzie wojenka

Jeśli byłoby to trzecie, to chyba nawet bym się przeprowadził, zeby uniknąć powołania. Książeczkę wojskową i tak gdzieś zgubiłem, a zasoba B2B wzieliby jako pierwszego na front, bo nic nie umie poza klikaniem w komputer.

Glazurnik, by chociaż płytki położył w koszarach.
Moje lenistwo powoduje, że nie chce mi się od nowa przechodzić 10 etapów rekrutacji i robić leetcode.

Najbardziej prawdopodobne jest pewnie to o zasobach i wtedy to mówi wiele o naszym zasobnictwie B2B i do jakiego momentu doprowadziły nas głupio mądre Kamilki hahahahah

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #pracbaza
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A mi sie marzy modelka w lozku i Porsche w garazu, rownie realistyczne co marzenia putina

@git_commit: nawet jesli to nierealne to wiedz że on jest starym dziadem i nie ma nic do stracenia xD dlatego właśnie jest taki groźny, bo nie ma już nic do stracenia
  • Odpowiedz
@elo_kebab: @model_trzy_zmianowy: Panowie, ja przyjmuję argumentację, ale nadal pytam: skoro macie taką wiedzę, to w jakim celu siedzicie w Polsce? Jeśli w przypadku wojny ruszą masy albo w ogóle Was zablokują na granicy to się obudzicie, jak obecnie student V roku Informatyki - z ręką w nocniku.
  • Odpowiedz
@model_trzy_zmianowy: sam zaproponowałeś to, jako potencjalną przyczynę decyzji firmy i byłem zaciekawiony, skąd ten pomysł, a pytanie skierowałem też do @elo_kebab - gdybym był pewien wojny w Polsce to właśnie wystawiałbym nierucha na sprzedaż i ukręcał się czym prędzej;

Brak otwarć w Polsce to jest też wina lokalnego managementu. Sporo w dyskusjach o zatrudnieniach uczestniczę i tylko w dwóch krajach managerowie nie naciskają na rozszerzanie lokalnych teamów - w
  • Odpowiedz
@GomiGomi nie możesz tak od razu powiedzieć? rzuciłem 3 luźne pomysły bez głębszej analizy, a sie doszukujesz w tym nie wiadomo czego

zresztą nie wiem dlaczego wojna ci się wydaje taka niewiarygodna w naszym kraju, który ma ponad 1000 letnia historia wojen
  • Odpowiedz
@git_commit: To praktycznie wszystkich czeka, ale w końcu przedobrzą. I dziwi mnie, że ludzie z branży cope'ują, że ich to ominie. Tam też stawki BARDZO urosły na przestrzeni lat, niektórzy byliby mocno zdziwieni. I pojedzie temat dalej w świat. O ile w międzyczasie AI nie wymiecie do cna tej branży.
  • Odpowiedz
@GomiGomi: moim zdaniem eldorado w Polsce jesli sie jeszcze nie skonczylo to za niedlugo sie skonczy, bo Polska stracila swoj glowny atut jakim byli relatywnie tani pracownicy. Teraz korpo masowo sie przeorientowuja z Europy srodkowo - wschodniej na Indie
  • Odpowiedz
@git_commit właśnie w tym „niedługo” to jest największa pułapka; jak ktoś zarabia te 25-30k/msc to owszem, zasadnym jest siedzieć; gro ludzi nie zarabia 15k/msc i oni kokosów nie odkładają, takie 40-letnie typy, jak wypadną na rynek pracy to już na niego nie wrócą; case ludzi po PGR albo fabryce garnków z lat 90’; kto nie osiągnie mitycznego FIRE przed zwolnieniem, a nie będzie młody to będzie ugotowany na miękko, bo pracy
  • Odpowiedz