Wpis z mikrobloga

Mireczki jak już wczoraj wrzuciłem pierwszy post to dzisiaj będzie dalsza kontynuacja tym razem opiszę jak wyglądał u nas etap “papierologi”, może komuś się przyda i zobaczy ile to trwa. Działka nie miała pierwotnie WZ ani MPZP.

1. Pierwszy etap to podział działki. Działka pierwotnie miała ponad 3ha, nie chcieliśmy całej więc wydzieliliśmy z niej 2 działki ( pierwsza pod budowę 0.4ha, druga 0.8ha która pozwoli na mały las dookoła działki), reszta miała zostać w rękach teściów. (Na tym etapie nie byliśmy właścicielami jeszcze) - koszt 3700 PLN

2. Musieliśmy wystąpić do PGE o zaświadczenie że podłączą nam prąd do działki (jest to wymagane do WZ) gdyby PGE odmówiło przyłączenia niestety nie ma szans na WZ.

3. Wystąpiliśmy o zaświadczenie do wodociągów - niestety zostało ono odrzucone ze względu na odległość od głównej nitki. Pani w wodociągach kazała nam zmienić plan zagospodarowania działki by postawić dom na samym końcu aby zbliżyć się do wodociągu. Postanowiliśmy nie zmieniać swoich planów i zrobić własną studnie na działce. Gdybyśmy się zdecydowali na propozycje z wodociągu mielibyśmy dom postawiony ponad 100m od drogi xD

4. Teściowe w naszym imieniu złożyli dokumenty o WZ dla działki (właściciel działki nie płaci nic za wydanie WZ). Decyzja o warunki trochę trwały (ponad 6 miesięcy), pierwotnie miało trwać to krócej ale jak to w urzędzie. Po 2 miesiącach od złożenia urząd stwierdził że brakuje jednego dokumentu oraz jest zły podpis (dokument były sprawdzane przez urzędnika podczas przekazania). Koniec końców otrzymaliśmy warunki w grudniu 2024.

5. Zrobiliśmy badanie geotechniczne aby ustalić przed rozpoczęciem współpracy z architektem jak wygląda sytuacja. Badanie wykazało dość wysoki stan wody gruntowej (głównie glina, piasek około 1.2m poniżej gruntu). Koszt 2200PLN

6. Na początku 2025 zrobiliśmy notarialnie przepisanie działek (każdy z nas ma 50% udziałów). Koszt przepisania działek 1500PLN.

7. Złożyliśmy do gminy wniosek o przepisanie WZ na nas. Trwało to 2 tygodnie max.

8. Po przepisaniu WZ udaliśmy się do geodety aby zrobił mapkę do celów projektowych. Koszt: 1200 PLN

9. Kolejny krok to projekt domu. Jeszcze na etapie czekania na WZ porozmawialiśmy z kilkoma architektami i ustaliliśmy że nie ma sensu kupować gotowca a lepiej zrobić projekt indywidualny. Cały projekt i zamysł opiszę w kolejnym poście wraz z zrzutem. Koszt projektu domu + garażu wynosił nas 11.800 PLN (myślę że to bardzo dobra cena). Na projekt czekaliśmy 2-3 miesiące.

10. Architekt po ukończeniu projektu złożył w naszym imieniu dokumenty o pozwolenia na budowę. Czas oczekiwania 2 miesiące.

11. Ostatnia rzecz to kierownik budowy. Tutaj rozstrzał mieliśmy od 1500-8000PLN za budowę. Wybraliśmy “średniej stawki” kierownika który ma dobre opinie w okolicy. Koszt: 3000 PLN ( płatne w ratach po konkretnych etapach budowy)

Z kosztów doszły jeszcze:
Słupki betonowe graniczne 200 PLN
Inne mapki: 100 PLN

W sumie wydaliśmy 20.700 PLN aby mieć pozwolenie na budowę. Koszt działki odpada, bo była za darmo.
Sam proces uzyskania pozwolenia dla działki rolnej mógłby być szybszy, nam zajął 1.5 roku.

W kolejnym wpisie opiszę założenia projektu+ sam projekt domu/garażu i zabudowy działki.

Zawsze śmiało można pytać, postaram się odpowiedzieć szczegółowo.

Dodatkowo gdyby ktoś chciał śledzić to zapraszam do tagu #parterowkazwykopem

#budowadomu #budujzwykopem #domparterowy
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DrN_25
Kilka pytań:
1. W jakim okresie planujesz się pobudować?
2. Zgromadziłeś kapitał czy będziesz się wspomagał kredytem?
3. Dom buduje się etapami więc jak rozumiem nie musisz mieć calej kasy od razu - masz jakaś ogolną finansową rozpiskę ile potrzebujesz na który etap? Zastanawia mnie czy mając np. 100k i dużą zdolność kredytową startować z budową (ogrodzenie, przyłącza, fundamenty) czy jednak dozbierać?
  • Odpowiedz
@DrN_25 ja blady w temacie więc dopytam, WZ = warunki zabudowy?

Nie spodziewałem się, że projekty są takie drogie, znaczy spodziewałem się, że to nic taniego, mam kolegę po technikum architektonicznym i widziałem jego zadania na lekcje zawodowe. Z rzeczywistością to pewnie ma niewiele wspólnego, ale mimo wszystko bierze to multum czasu i wysiłku psychicznego, żeby się to nie rozpadło, do tego architekt bierze na siebie odpowiedzialność za projekt, a i
  • Odpowiedz
  • 1
@TypowyDaltonista: WZ - warunki zabudowy

Gotowy projekt to cena 3000-5000 PLN do tego dochodzi jeszcze adaptacja pod działkę i praktycznie wychodzi podobna cena co my zapłaciliśmy. A tutaj mamy wszystko ustawione pod nas + projekt garażu.

100m nie brzmi źle ale wtedy jest kilka problemów:
1. Ogród musiałby być z od frontu i dla mnie to jest trochę
  • Odpowiedz
@DrN_25 miałem przy domu szambo (dosyć stary dom) i w tym roku rodzice założyli oczyszczalnie, kosztowo wychodzi to trochę lepiej od szamba (w sensie utrzymanie), ale obsługi dużo mniej i traktor nie musi rozjeżdżać działki co 2 miesiące żeby wywieźć zawartość. Dobrze że masz papiery już załatwione na to, bo pod moim domem baniak stał przez 2 lata zanim wydali pozwolenie, a ubiegali się już pół roku przed zakupem, czyli w
  • Odpowiedz
  • 0
@Malchos: Złożenie było budowa domu własnymi siłami z pomocą rodziny i znajomych bez kredytu do etapu wykończenia.

1. W tym roku zrobiłem pewnie przygotowania: droga wjazdowa, ogrodzenie tymczasowe i wymiana gruntu pod płytę fundamentowa. Plan budowy płyty domu + garażu jest na wiosnę 2026

2. Zaczynałem z kapitałem zgromadzonym na stan 0 czyli fundament. Z założenia każdy większy etap mamy robić raz w roku, plan na 2026 to 2 płyty fundamentowe.
  • Odpowiedz
  • 1
@TypowyDaltonista: właśnie jest więcej plusów oczyszczalni niż szamba. Na samym początku zakładałem oczyszczalnie chociaż w gminie jest kanalizacja ale oczywiście nitka jest daleko :)

Słyszałem że kilku właścicieli działek pisało skargi na gminę że nie chcieli im podłączyć kanalizacji dlatego pewnie gmina bez problemu wydała pozwolenie na oczyszczalnie by mieć zabezpieczenie.
  • Odpowiedz
9. Kolejny krok to projekt domu. Jeszcze na etapie czekania na WZ porozmawialiśmy z kilkoma architektami i ustaliliśmy że nie ma sensu kupować gotowca a lepiej zrobić projekt indywidualny. Cały projekt i zamysł opiszę w kolejnym poście wraz z zrzutem. Koszt projektu domu + garażu wynosił nas 11.800 PLN (myślę że to bardzo dobra cena). Na projekt czekaliśmy 2-3 miesiące.

@DrN_25: Opowiesz coś więcej jak to wyglądało i jak znaleźliście
  • Odpowiedz