Wpis z mikrobloga

Każdy normalny człowiek wybierze UOP z urlopem, chorobowym, normalną emeryturą i stabilnością. Tylko kretyn wybierze b2b, no chyba że różnica zarobków jest przynajmniej x2

@In_thrust_we_trust: może jak jesteś 40+ i chorujesz dużo albo zamierzasz często brać opiekę nad dzieckiem, ale jak jesteś młody i chcesz się czegoś dorobić to tylko b2b, już nie mówiąc o tym że stanowiska za 30-40k netto to masz tylko na b2b.
  • Odpowiedz
Różnica w ciągu 3 lat to raczej na pseudo mieszkanie malutkie by Ci starczyła, wić ciężko to uznać za dochód. Wg mnie sensowny dochód pasywny jest od 10k wzwyż

@In_thrust_we_trust: A kto powiedział że mieszkanie jest kupione przed 3 laty? A czy ja napisałem że nie mam innych aktywów?
10k to jak się ma jeszcze kredyt hipoteczny i furę z leasingu. Na spokojne życie starczy 6k.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski:

W moim zawodzie po przejściu na b2b zarabiam 3x więcej niż zarabiałem na etacie

Jak to w ogóle możliwe? Koszt pracownika dla pracodawcy jest najczęściej ~2x większy niż wyplata netto dla tego pracownika, więc musialby na b2b płacić więcej niż wynoszą calkowitw koszty prqcownika na uop xD

No chyba że mówimy o jakichś małych zarobkach
  • Odpowiedz
@gundis25:

Na spokojne życie starczy 6k.

Nie wiem jak chcesz na normalnym poziomie przeżyć za 6k miesięcznie ale ok xD
Wyjazdy, samochód, oparty za mieszkanie, jedzenie wysokiej klasy, remonty, sprzęty itp
6k to wegetacja, więc tak jak mówiłem- jeśli nie masz powyżej 10k dochodu pasywnego, oszczędności + minimalnej emerytury to b2b niestety Cię dojechało grubo
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: Po pierwsze, pracuję tylko wtedy kiedy mnie potrzebują, więc w razie braku pracy są w stanie szybko uciąć koszty. No ale że mają pracę cały czas to obie strony są zadowolone. Po drugie, odpadają im wszystkie inne koszty jak hotele, samoloty, urlopy, szkolenia, ubezpieczenie OC. Po prostu zamiast tego wszystkiego płacą jedną fakturę na miesiąc.
Po drugie, faktycznie jestem droższy niż ludzie na UOP, ale gdy zaczynałem u nich
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: Nie wiem czy jesteś świadom, raczej nie, że jest coś takiego jak limit 2,5 krotności średniej pensji. na dzień dzisiejszy to dostaniesz może 9k brutto minus składki i podatki, wyjdzie ci 7k. No chyba że będziesz pracował do 70, a w wieku 72 lat padniesz :D
  • Odpowiedz