Wpis z mikrobloga

Próbuję się przekonać ostatni raz do #linux.

Mam windowsa 10 I chwilowo chcę, aby pracowały osobno, z tym samym magazynem pamięci, 2x HDD, każdy z systemów ma swoje SSD. Na czym mi zależy najbardziej?

Kompatybilność ze sprzętem logitech:
- słuchawki G935 I mysz G600 I Wykorzystanie w pełni potencjału sprzętu
- działanie Tobii eye tracker
- steam
- żeby się interfejs nie r----------ł
- Żeby się nie zawieszał się system
- Od razu poproszę o propozycję alternatywy dla Lightrooma, Może być płatna.

Wypadłem z obiegu, rozumiem czym są różnice między gnome I kde, ale nie umiem żadnej wskazać. Doradźcie Jaki system spróbować, rozpatruję Fedore, Minta, Debiana. Miesiąc temu odbiłem się od popOS, większego gówna nie widziałem w życiu. Stabilność pokroju windowsa longhorn pdk.

Co można najczęściej usłyszeć od użytkownika linuksa

• Działało? To po co ruszałeś? 12.5% (5)
  • Nie da się nie lubić linuksa 17.5% (7)
  • Trzeba znaleźć swoje distro 20.0% (8)
  • Linux to nie Unix 5.0% (2)
  • Sprzęt nie działa? Wina sprzętu i jego producenta 22.5% (9)
  • No to pebkac 5.0% (2)
  • Ja mam archa. Czy polecam? Zacznij od ubuntu 17.5% (7)

Oddanych głosów: 40

• 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- słuchawki G935 I mysz G600 I Wykorzystanie w pełni potencjału sprzętu

Windows 10 lub Windows 11.

jeśli dalej jednak chcesz spróbować Linuxa to polecam Fedorę KDE
  • Odpowiedz
@Kryspin013: zaktualizowało mi system, restart, przy wyłączaniu systemu dźwięk rozlaczanego sprzętu, zwiecha, nic nie reagowało, wywaliło mi sterowniki od eye trackera na dobre, klawiatura, dongle od logitecha działają, eye tracker działa po reinstalacji systemu, aktualnie mysz I Bluetooth dongle nie wstało.

Mysz nie działa też już na innym sprzęcie.

Po tej rewelacji zainstalowałem win10, widząc Ile jest j-----a się żeby go zaktualizować do aktualnej wersji to stwierdziłem, że się pobawię
  • Odpowiedz
@Kryspin013: zaktualizowało mi system, restart, przy wyłączaniu systemu dźwięk rozlaczanego sprzętu, zwiecha, nic nie reagowało, wywaliło mi sterowniki od eye trackera na dobre, klawiatura, dongle od logitecha działają, eye tracker działa po reinstalacji systemu, aktualnie mysz I Bluetooth dongle nie wstało.

@Adam_Konarski_z_Katowic: Dobra bo widzę, że jeszcze nie ogarniasz.

1. Aktualizacja nie spali ci myszy. Gdyby była taka możliwość to wszystkie urządzenia USB by ci przepaliło za jednym razem.
2.
  • Odpowiedz
@Adam_Konarski_z_Katowic: Problem z twoim sprzętem jest taki, że masz jakieś guano gejmingowe i chcesz maksymalnego supportu na systemie gdzie system nie dostarcza supportu, dlatego ci napisałem, żebyś z miejsca odpuścił bo nie będziesz miał softu logitecha na linuksie.

Twoja mysz ma jakąś społecznościową apkę do ustawiania guzików, słuchawki też ci zadziałają z pipewire audio i to coś do śledzenia oczu też, ale w każdym przypadku będziesz musiał sobie manualnie poogarniać
  • Odpowiedz
@Adam_Konarski_z_Katowic: Lightroom = Darktable/RawTherapee
Affinity Photo niby działa też ale ja nie próbowałem. Osobiście używam Darktable, ale ja mało edytuję swoje zdjęcia oprócz wyrównywania horyzontu, podkręcenia lekko kontrastu tu i tam. Więcej robię analogami i też Darktable używam do tego, jest narzędzie do obrobki negatywów.
  • Odpowiedz
więc po prostu myszka ci się popsuła niezależnie od aktualizacji systemowych.

W momencie gdy wywaliło mi sterowniki albo od usb albo od urządzeń na usb I przy te też popsuł mi się mi też dongle bluetooth. Po prostu losowe umieranie elektroniki i wykolenie sie sterowników Jednocześnie xd

masz jakieś guano gejmingowe

@
  • Odpowiedz
@Adam_Konarski_z_Katowic: To nie jest konkretnie problem Linuxa. To nie działa tak, że pewne rodzaje sprzętu jest trudniej zaimplementować w pełni funkcjonalne, niż pod innymi systemami operacyjnymi. Tylko zazwyczaj wtedy najlepiej taki sterownik obsługujący pełnię funkcji zrobić jako open source i wszczepić do kernela. A to jest coś, czego znaczna większość dostawców sprzętu nie chce robić, z tego lub innego powodu. Na Linuxie jest akurat ogromne wsparcie dla dość egzotycznych sprzętów
  • Odpowiedz
To nie działa tak, że pewne rodzaje sprzętu jest trudniej zaimplementować w pełni funkcjonalne, niż pod innymi systemami operacyjnymi.

@khrop: potrafię to zrozumieć, ale jeśli sprzęt ma nie działać to wolę świadomie wybrać dystrybucję Niż na ślepo I potem idę rozczarować. Jeszcze nie tka dawno temu byłem bardzo optymistycznie nastawiony na SteamOS, no ale podobno tam nic nie działa, cytuję "nawet nic nie wydrukujesz", a po moich doświadczeniach z popOS to
  • Odpowiedz