Wpis z mikrobloga

Ile może kosztować wykończenie mieszkania 50-60m2 w Krakowie? Bez mebli i AGD. Aneks, łazienka (powiedzmy 4-5m2), podłogi, ściany, drzwi wewnętrzne. Czy o czymś zapomniałem? Na pewno o czymś zapomniałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jaka robocizna i jaki przedział na materiały ze średniej półki?
#nieruchomosci #krakow
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
nie znajdziesz uniwersalnej odpowiedzi

@tomasz-aleksander-barania: No właśnie chcę zaplanować budżet ale rozbieżności w szacunkach z różnych źrodeł są tak gigantyczne, że nie da się nic policzyć ani oszacować. Robocizna, transport, materiały, materiały dla ekipy, niska, średnia, wysoka jakość materiałów, marginesy 10-15%, bo nawet ekipy nie liczą dokładnie, poprawki po deweloperze. Mam sobie zostawić gruby zapas (powiedzmy 200k) gotówki i najwyżej po wszystkim nadpłacić kredyt z tego, co moooże zostanie? Koszty
  • Odpowiedz
@lpkcim: Ciężko określić bo nie do końca wiadomo co chcesz mieć i jakiej jakości. Weź sobie może dużą górkę i to co zostanie to po prostu nadplać. Stracisz na tym max kilkaset zł na odsetkach w skali tych kilku miesięcy.
  • Odpowiedz
@lpkcim: jak nie masz dwóch lewych rąk i chociażby sobie sam zagruntujesz, pomalujesz, wyszukasz dobre oferty na materiały to ja bym liczył że z budżetu 100k zostanie jeszcze coś w kieszeni. Na pewno zrobiłbym na Twoim miejscu ogłoszenie na fixly, na spokojnie wypisał pełny zakres prac i porównał oferty z kosztam robocizny. Tak samo przy kupnie materiałów porównywać, porównywać porównywać. Na tej samej płytce, umywalce, baterii potrafi być kilkadziesiąt złotych
  • Odpowiedz