Wpis z mikrobloga

Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna. Serio, jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że system może nie walczyć ze mną tylko po prostu działać, to bym nie uwierzył. To dojrzały, szybki i elegancki system, który daje mi pełną kontrolę i nie próbuje na każdym kroku wciskać konta online, telemetrii, reklam ani asystentów z AI, których nikt nie prosił.

System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle, nie zajmuje połowy RAM-u na procesy, o których nawet nie wiem, co robią. Wszystko jest przewidywalne, logiczne i otwarte. Chcę coś zmienić, zmieniam. Chcę, żeby było po mojemu, jest po mojemu.

I to uczucie, że masz maszynę z powrotem w swoich rękach, a nie jesteś gościem we własnym komputerze, jest po prostu bezcenne. Fedora działa z tobą, a nie przeciwko tobie. Jak zresztą inne distro.

Dziękuję pan Tux.

#linux
SystemHalted2_0 - Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją...

źródło: temp_file1560360692872629706

Pobierz
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SystemHalted2_0:

Randomowy hindus zyebie coś w milionowym updacie:
Wypopek używający do życia tylko przeglądarki i vlc: JAAAA PIERDHOOOOLE CZY WY WIECIE ŻE PRZESZEDŁEM NA LINUGZA BO TEN SYSTEM JEST ZA JE BI STY
  • Odpowiedz
Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna

@SystemHalted2_0: u mnie to był 2007 r. - wtedy zrezygnowałem z dualboota z XP na rzecz (bodajże) openSUSE (wtedy). I tak już zostało do dziś.

• Odpowiedz
Ale wykopki z IQ 50, będą mówić, że linux nie działa

@bonus: bo wszystko zależy od setupu, są konkretne komputery na których linuch działa od kopa bez problemu, a na innych będziesz mieć problem z wszystkim po kolei: gpu, dźwięk, sieć, bluetooth, touchpad, wwan i tak dalej
  • Odpowiedz
zbudowałem sobie bieda grajstację na bazie starego PC. No i się zaczęło xD ryzen rdzeniów dużo, 32gb ramu i dysk ssd m2, świeży windows 11 i mi się k----e w głowie nie mieści że klikam na ikonkę firefoxa i on się nie włącza xD tylko j----y coś robi, przeglądarka odpala się po 3 sekundach

@Obrzydzenie: Bo to musisz mieć konkretny sprzęt. Koniecznie musi być procesor intel, dysk tysionc, cztery ka,
  • Odpowiedz
@SystemHalted2_0 Choć korzystałem z linuxa i windowsa szanuję obu graczy i mam nadzieję, że Linux dogoni windę kiedyś popularnością, to jak czytam problemy ludzi z windowsem to mam wrażenie że wy te kopie to macie z żółtych dyskietek na pegazusa ze stadionu dziesięciolecia.

Jeśli ktoś sprawnie porusza się po Linuxie a z Windowsem ma problemy pokroju dopasowania kształtów do otworów to to wygląda jak p---------e pod tezę. Windows 11 aktualnie po
  • Odpowiedz
ten żart był aktualny może z dziesięć lat temu

@SystemHalted2_0: Tak jak to że ten rok jest rokiem linuxa.
I poprzedni był, i jeszcze poprzedni, i jeszcze poprzedni. I wiesz co? Kolejne 20 też będzie xD
  • Odpowiedz
  • 5
@SystemHalted2_0 Jak nic nie robisz na komputerze to moze dzialac, cala reszta uzywa roznego softu do pracy czy zabawy i ten najczesciej nie jest obslugiwany lub poprawnie obslugiwany przez linuxy
  • Odpowiedz
@SystemHalted2_0: alez oczywiscie, ze ma. Pół roku temu kupilem sobie starego lapka (z 2015 chyba, ale mocny jak na tamte czasy i7, 16gb ddr3, dysk ssd i geforce 540, generalnie do tego co chciałem czyli youtube, nauka programowania to styka). Zainstalowałem Minta. No niby spoko, sam interfejs mi się podobał, wszystko działało. Ale sterów do karty już nie było. Szukałem dwa dni rozwiązania, przeszukując jakieś archiwalne k---a zasoby, doinstalowując jakieś
  • Odpowiedz
@SystemHalted2_0: to zrób skalowanie cząstkowe interfejsu - nie powiększenie samej czcionki. Dla mnie jak masz monitor powyżej FHD to Linux jest nieużywalny, bo fragmetional scaling działa do d--y (p------i się z kartą NVIDIA ) albo go nie ma i trzeba kombinować.
  • Odpowiedz
@Obrzydzenie: HDR działa, na kde najlepiej ale na gnome też. Do gier jeszcze trzeba ręcznie (np w steamie) dodawać parametry żeby ladowaly HDR ale myślę że to jeszcze kwestia czasu, patrzac jak to ostatnio szybko się rozwija i o tym też będzie można zapomnieć. Wiem bo 2 tygodnie temu zrobiłem switcha na cachyos i wszystko z--------a ( ͡ ͜ʖ ͡) odpalam na nvidii
  • Odpowiedz