Wpis z mikrobloga

#pracbaza
Lecimy dalej z wątkiem pracowym. Jakie umiejętności w waszym zdaniem wpływają na polepszenie swojej sytuacji na rynku zawodowym?
I tu chodzi mi o tak jak których można się relatywnie łatwo nauczyć. Nie chodzi mi tu za to mało umiejętności sprzedaży, czy umiejętności typu zarządzanie stresem – chodzi mi typowo o umiejętności których może się nauczyć niezależnie od charakteru - zarówno będą z twardym wymiataczem kapitalistą jak i miękką fają.

Ode mnie: znajomość języka. Znajomość języka angielskiego naprawdę dużo pomaga, choć obecnie nie tak bardzo jak w przeszłości. Jest to bardzo oczywiste, ale wiele ludzi ignoruje wpływ znajomości języka. Obecnie to brak znajomości angielskiego utrudnia znalezienie pracy chociażby w szeroko pojętej gastronomii od strony kontaktu z klientami.
Uzasadnienie:

Druga – to umiejętność poruszania się samochodem. Często niedoceniane, ale dzięki temu można szukać pracy tam, gdzie dojazd jest fatalny.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cozwykopem: Znajomosc jezyka :D Zalezy na jakim stanowisku pracujesz. Czasem pomaga a czasem jest nieistotna. Chociaz akurat w poprzedniej robocie na rozmowie ocenili moj angielski i niemiecki na B2

Umiejetnosc poruszania sie samochodem :DDD
Nie mam (i nigdy nie mialem PJ) 20 lat aktywnej kariery zawodowej za mna. Wszystko zalezy od tego gdzie mieszkasz.
  • Odpowiedz
  • 0
@Cozwykopem: dorzucam punktualność. Nawet jak ma się ADHD, to da się to wypracować. Tylko że wtedy jest się w pracy pół godziny przed innymi, a nie idealnie na czas. Ale trzeba pracować z tym co się ma, a nie z tym co chciałoby się mieć i narzekać że się nie może.
  • Odpowiedz
  • 0
@SolarisYob: a to już jest oczywiste. Tak samo jak nie bycie kobietą z możliwością odpalenia protokołu ciąża xD. W szpitalach i dps babki normalnie dźwigają podopiecznych, myją i tak dalej.
  • Odpowiedz
  • 1
@Cozwykopem zdolności interpersonalne, taka empatia i umiejętność odczuwania nastroju i intencji drugiego człowieka. Niektórzy nie wierzą, ale możesz o tym powiedzieć na rozmowie, jeżeli masz fajna historię z tym związaną. Poza IT, zwraca się olbrzymia uwagę czy kandydat po prostu potrafi pracować z innymi ludźmi. Wielu ekspertów i omnibusow odpada bo wychodzą sucho na spotkaniu, nawet nie wiedzą, że budują barierę. To się czuję i nie chodzi o to czy jesteś
  • Odpowiedz