Wpis z mikrobloga

Do tej pory licencje miałem ogarniane odgórnie i dostawałem gotowe, więc pytanie może być dla innych banalne, ja jednak nie do końca ogarniam.
Potrzebuję dla jednej organizacji kupić dotowane licencje Windows Server. Przy licencji mam adnotację:

Ta dotacja zawiera dwie licencje rdzeniowe na wersję Standard. Windows Server wymaga co najmniej 8 licencji rdzeniowych na każdy fizyczny procesor, oraz co najmniej 16 licencji rdzeniowych na każdy fizyczny serwer. Wersja Standard pozwala na używanie dwóch wirtualnych instancji oprogramowania serwerowego na jednym serwerze, jeśli wszystkie wymagane licencje rdzeniowe zostały zakupione.

Nie do końca ogarniam, jaką ilość powinienem zamówić.
Serwer posiada jeden procek 4-rdzeniowy 8-wątkowy. Wirtualizator proxmox, będą tam na tę chwilę 2 maszyny wirtualne. Ile licencji powinno zostać zakupionych dla każdej z maszyn wirtualnych?

#sysadmin #windowsserver
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@goferek: heh, w większych korpo są wręcz dedykowane stanowiska ludzi którzy odpowiadają za licencjonowanie. Nic dziwnego przy takich zapisać.

W przypadku 4-rdzeniowego serwera trzeba liczyć się z tym, że będzie on wymagał minimum 8 rdzeni na procesor oraz 16 rdzeni na serwer.

Model licencjonowania "per core": Licencja obejmuje fizyczne rdzenie procesorów serwera.

Minimalne wymagania licencyjne:

Każdy procesor musi mieć licencję na co najmniej
  • Odpowiedz
@goferek: Windows Server 2025 Standard 16 Core lub 2x Windows Server 2025 Standard 8 Core - zasada jest taka że musisz minimalnie kupić 16 core niezależnie czy twój procesor ma ich mniej, czyli jeśli masz serwer z jednym procesorem, nawet z 4 lub 6 rdzeniami, to i tak musisz wykupić minimum 16 rdzeni.
  • Odpowiedz
@goferek to jest oczywiście mocno pokręcone. Bo jak chcesz licencję na vcpu to musisz kupić licencję w abonamencie. Jak chcesz wieczystą to musisz pokryć rdzenie na serwerze ale minimalnie musisz mieć licencję na 16 rdzeni. Oczywiście mogę pisać głupoty. Jak chcesz to jutro sprawdzę służbowedgo maila bo dzisiaj mi się już nie chcę odpalać
  • Odpowiedz