Wpis z mikrobloga

#fotowoltaika
Mireczki jak oceniacie instalacje PV teraz? Ktoś może instalował niedawno i może się podzielić jak to wygląda? Mówię o sytuacji bez magazynu energii.
Nie jest tak że sprzedajesz prąd przy wysokiej produkcji w lecie po jakieś 10gr i wcale to już się nie opłaca dziś?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcon13: Kumpel ma jeszcze na starych zasadach i jemu sie oplaca. Ale nie raz czytalem ze na nowych zasadach to juz nie jest tak latwo zeby sie oplacalo. A wrecz jest bardzo ciezko. Albo inaczej - nawet jak wyjdziesz na jakis plus to bedzie to dosc mala stopa zwrotu.
  • Odpowiedz
@marcon13: stałem przed podobną decyzją, nie zrobiłem. Twoja "inwestycja" ma Cię wspierać, a nie dyktować warunki życia. Teraz najlepiej jak masz magazyn, ale i maksymalizujesz konsumpcję energii (np.auto elektryczne). Czas zwrotu takiego combo jest tak długi, że w tym czasie wszystko może się zmienić (wydajniejsze panele, nowe źródła en, itd.). Nikt nie wspomina o awariach i kosztach napraw po gwarancji, o kosztach serwisów i utylizacji. Mamy obecnie za dużo OZE
  • Odpowiedz
@marcon13: Bez magazynu to bym powiedział, że zabawa jest średnio sensowna, nawet 5kw znacznie poprawia sytuacje. Ja mam od marca i za sprzedawany prąd płacą średnio. Od marca sprzedałem im prąd za jakieś 1200zł. Jakieś 40% prądu zużyłem, 60% sprzedałem. Od marca zużyłem 4Mwh, a kupiłem 300kwh, sprzedałem 5.5Mwh

Ja mam instalacje 10kwp i 20kwh baterii (używalne 15kwh)
  • Odpowiedz
@marcon13: panele się opłacaja jeśli zrobisz tanio i zaakceptujesz że korzyści będą małe ale przez długie lata.
Im więcej jesteś w stanie zużyć produkcji na bieżąco tym większy zysk - klimatyzacja, grzanie podłogowki, grzanie wody itd
  • Odpowiedz
@Mateos2: co dla ciebie oznacza wiarygodnej? Z fakturą i gwarancją? Spokojnie znajdziesz na olx. Firmy "wiarygodne" biorą dwa albo trzy razy tyle za dokładnie te same bebechy z ładną tabliczką znamionową.
  • Odpowiedz
@MickM: to tak nie działa.
Jeśli ktoś oferuje całe magazyny taniej niż cena samych ogniw to nie ma prawa działać poprawnie

Faktura nie oznacza że kupujesz coś firmowego
  • Odpowiedz
@Mateos2: co nie zmienia sytuacji, że moim zdaniem, teraz jest najlepszy moment na budowę własnej instalacji. Panele są tanie jak barszcz, falowniki np. Deye mają już dopracowaną konstrukcję a magazyny też są już coraz lepsze. Jeśli chodzi o wersję bez magazynu i montaż jak największej ilości paneli, to spotkałem się z taką filozofią w niektórych firmach instalatorskich. Po przeliczeniu kosztów i potencjalnych zysków nie za bardzo to się opłaca. Na
  • Odpowiedz
ile cię będzie kosztowało podniesienie mocy przyłączeniowe

@MickM: od 90 do 700zl jednorazowo za podniesienie o 10kW, duzo ?

Deye mają już dopracowaną
  • Odpowiedz