Wpis z mikrobloga

K---a, mija jakieś 2.5 roku odkąd w---------o ludzi na stałe oprocentowanie hipotek (na górce oczywiście), tłumacząc to „pracami nad nowym wskaźnikiem Wiron”. Tak jak nowego wskaźnika nie było, tak dalej nie ma ale za to bank w c--j zarobił a mnie o---------o na 8% RRSO. Gdzie my k---a żyjemy? #banki #kredythipoteczny #zalesie #panstwozdykty
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lmh_: 1. Mogłeś się w dowolnym momencie refinansować na nowe niższe stałe oprocentowanie, a przez długi czas również na zmienne.
2. Można było brać kredyt na zmiennej, tylko że była mniejsza zdolność.

• Odpowiedz
  • 0
@DeoLawson refinansowanie w tym momencie jest bez sensu - liczy się 5 lat stałego od nowa

nie było w ogóle opcji brania na zmiennej 💩 co ty gadasz w ogóle
  • Odpowiedz
@lmh_: Byłą taka opcja, nie w każdym banku, ale w większości była. Po prostu zdolność wychodziła g------a, bo knf stwierdził, że trzeba doliczać chyba 5% buforu xD.
  • Odpowiedz
@lmh_: jeśli refinansujesz kredyt w obecnym banku to chyba nie liczy Ci się od nowa 5 lat stałego. Gdzieś wyczytałem na grupkach kredytowych tydzień temu, że ktoś napisał e-maila do banku, że zastanawia się nad refinansowaniem kredytu i czy jest mozliwa negocjacja warunków. Bank od razu zaproponował oprocentowanie stałego w okolice 6,10% (chyba był to Milenium i PKO BP). Ale jak mówię, wyczytałem to na grupie facebookowej i nie wiem
  • Odpowiedz
  • 0
@PedzacaGuma zrobiłem rozeznanie i jest chujnia wszędzie. W ING nawet zamienią ci na zmienne ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale d----------ą wyższą marżę, prowizję i pakiety ubezpieczeń tak drogie że jest uważam jeszcze gorzej jak teraz natomiast oprocentowanie „spada” xD
  • Odpowiedz
@lmh_: jakie warunki? Ja mam kredyt w ING z marżą 1,75% na zmiennych - kredyt z września tego roku. Bez prowizji, ale z ubezpieczniem tylko dla jednego kredytobiorcy zależne od kapitału (koszt dla mnie to ok +200zł/msc). Ubezpieczenie nieruchomosci mogę załatwić sobie prywatnie nie z banku co tez zrobiłem.

Wysoka marża może wynikać z wysokiego stosunku wartość kredytu do wartości nieruchomości (LTV).
  • Odpowiedz
  • 0
@PedzacaGuma 265k do splaty w 107 ratach. Marza ktora mi zaproponowali to 2% plus zmienne stopy. Prowizja okolo 5500zl. Brak innych alternatyw. Napluli mi w twarz
  • Odpowiedz
@lmh_: no nie wiem, mało rat masz, może stąd to wynika, ze odsetki w racie są małe i bank chce z Ciebie jeszcze wycisnąć ile może. Ja proponuje nadpłacać ile wlezie, żeby pozbyć sie szybciej zobowiązania. Warto tez może uderzyć do doradcy kredytowego - moze znajdą cos lepszego? Ich usługi są darmowe, a zawsze da to Ci jakiś dodatkowy ogląd na aktualna sytuacje niż samemu.

Ja korzystałem z tej firmy:
  • Odpowiedz