Wpis z mikrobloga

Jeszcze tego wszystkiego nie liczyłem i mocniej się nie zastanawiałem, ale widzę reklamy Pstryk (sprzedawca energii), gdzie płaci się ceny dynamiczne i chwalą się, że można zaoszczędzić nawet kilkadziesiąt procent, planując zużycie do przodu w "tanich" godzinach.

I tak się zacząłem zastanawiać, czy przejście do nich z tauronu, zamontowanie banku energii ~10-15 kWh i ładowanie go w tanich godzinach, a w pozostałych ciągnięcie prądu z niego, faktycznie nie miałoby sensu i nie oszczędzałoby sporych kwot? O ile to w ogóle możliwe, bo nie mam pojęcia, jak to działa i decyduje, kiedy magazyn ma się ładować, a kiedy oddaje.
Co może mieć znaczenie: w domu NIE mam obecnie fotowoltaiki.

#pstryk #prad #elektryka #tauron #oze #bankenergii #magazynenergii #offgrid #rachunkizaprad
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zmarnowany_czas: Jeżeli masz możliwość taniego zakupu i montażu magazynu to jak najbardziej się opłaca.

Możesz kupować energię tanio i konsumować w drogich godzinach.

Panowie z WysokieNapięcie prowadzą od roku eksperyment. Mając w zwykłym mieszkaniu prąd od Pstryk oraz 10kWh magazyn energii. Polecam poczytać jest tu dużo
vnzb92 - @zmarnowany_czas: Jeżeli masz możliwość taniego zakupu i montażu magazynu to...

źródło: wnlab_ogrzewanie_magazyn_ceny-1536x815

Pobierz
  • Odpowiedz
Będąc prosumentem (czyli mając choćby jeden panel i dwukierunkowy licznik) to możesz sprzedawać energię z magazynu gdy jest droga.

@vnzb92: trzeba uściślić, że zgodnie z prawem możesz sprzedawać wyłącznie energię ze swojej fotowoltaiki. Ale udowodnić skąd pochodzi energia w magazynie jest ciężko i na razie nikt tego nie sprawdza.
  • Odpowiedz
@zmarnowany_czas: widziałem na yt kilka filmów o tym że ludzie tak auta elektryczne ładują - jest jakiś sterownik zamontowany w ładowarce i router który sprawdza jaka jest cena i ładuje auto gdy cena spadnie do jakiegoś założonego wcześniej poziomu więc pewnie z magazynem energii też się da tyle że ci od samochodów produkują więcej filmików typu jeżdzę elektrykiem za darmo, zobacz jak
  • Odpowiedz