Wpis z mikrobloga

• 762
@mandanda w ogóle słuchałem tego podcastu trochę i mega złe wrażenie na mnie zrobiła ta cała mucha. Taka typowa reprezentacja polskich elitek, ona i wojewódzki są siebie warci. Wielcy inteligenci xd
  • Odpowiedz
@mandanda: @Robertuss @hot_topic @wstanczyk

Zwrot pochodzi z tytułu powieści Lorenza Diefenbacha z 1873 roku i nawiązuje do Ewangelii według św. Jana 8:31–32(Lorenz był pastorem xD)
Po dojściu partii nazistowskiej do władzy w 1933 zajumali go i stał się hasłem używanym w programach wdrażanych w celu zwalczania masowego bezrobocia w Niemczech i tak jakoś zawitało potem do obozów
  • Odpowiedz
Przepraszam ale skisłem ostro XDD

@mandanda: Tylko że jest taki pan nawet ma książkę o tym tytule i nie jest to Alfi i jego koledzy. :)
  • Odpowiedz
dlatego resortowe dzieci powinny stracić wszystkie możlwości tak max w 1992. No ale lemingi, czyli większość polactwa, zdecydowala inaczej.

@PowiatowyBanan:
xD
Rodzice Anny Muchy również nie są związani ze światem aktorskim. Mama, także Anna, jest po studiach ekonomicznych i pracuje w marketingu, a ojciec, Krzysztof, jest prawnikiem. Rozwiedli się, gdy Anna miała trzy lata. Jej tata nie mieszkał w Polsce, przez co kontakt był ograniczony.
  • Odpowiedz
@mandanda: fun fact: póki cynicznie nie przejęli hasła naziści, rzeczywiście "arbeit macht frei" funkcjonowało w niemieckiej publicystyce i filozofii. Ekonomista i filozof Heinrich Beta napisał w 1845: „Nie wiara w zbawienie, nie modły proboszcza, ale praca czyni błogosławionym, praca czyni wolnym”.

W 1872 roku niemiecki biblista Lorenz Diefenbach napisał nawet powieść "Arbeit macht frei", gdzie główny bohater poprzez ciężką pracę odnajduje drogę do oczyszczenia. https://archive.org/details/bub_gb_4tlbAAAAcAAJ/mode/2up

Oczywiście nikt raczej nie posądza
  • Odpowiedz
Taka typowa reprezentacja polskich elitek, ona i wojewódzki są siebie warci. Wielcy inteligenci xd

@hot_topic: Wojewódzkiego można nie lubić, ale przygłupem nie jest. Porównanie nieco krzywdzące.
  • Odpowiedz
Zwrot pochodzi z tytułu powieści Lorenza Diefenbacha z 1873 roku i nawiązuje do Ewangelii według św. Jana 8:31–32(Lorenz był pastorem xD)

@AndrzejTrapper: To jest parafraza. W Biblii było "prawda was wyzwoli"
  • Odpowiedz
Wojewódzkiego można nie lubić, ale przygłupem nie jest. Porównanie nieco krzywdzące.

@Gjbgghbhhjj: Niby nie, ale w bajki Palikota uwierzył. Chyba, że nie uwierzył, ale wtedy powinien siedzieć z Palikotem.
  • Odpowiedz