Wpis z mikrobloga

Tak się zapytam, wiem, że na tagu jest kilku ogarniaczy. Byłem już u lekarza sportowego, mam zamiar wkrótce wybrać się ponownie.

Otóż niedawno uprawiałem sport mocno intensywnie - 3x bjj, 2x siłownia i basen do tego. Ciągnąłem tak długi czas i było ok. W pewnym momencie poczułem mocne przetrenowanie - nie miałem ochoty na żaden trening, a jak próbowałem się zmusić to nie potrafiłem zrobić nawet pompki czy przysiadu. I to trwało wiele miesięcy, co nie jest normalne, człowiek wychodzi z przetrenowania szybciej.

Byłem u lekarza sportowego i sprawdził mnie dość dokładnie. Badania krwi z góry na dół - morfologia, hormony, minerały, jeszcze kilka innych. Wszystko w normie, tarczyca też ok. Lekarz chyba nie wiedział co mi jest i stwierdził, że można spróbować ograniczyć skoki cukru we krwi, niby miał podobny przypadek kiedyś i to pomogło.

Aktualnie od punktu 0 jest tak 30% lepiej. Jestem w stanie robić średnie treningi siłowe. Ale w porównaniu do kiedyś ćwiczę na małych ciężarach i co kilka tygodni muszę sobie zrobić przerwę, bo uczucie przetrenowania nawraca. Progres też jest obecnie niski. Planuję wrócić do lekarza sportowego, ale chyba nie miał specjalnie pomysłu na mój przypadek, a to dobry lekarz - jeździł z kadrą olimpijską na mistrzostwa. Proponował jeszcze ewentualnie spróbowanie TRT, bo testosteron wolny niski, ale cały czas w normie, więc nie wiem czy warto.

Może macie jakieś ciekawe sugestie jak rozwiązać ten problem? Podejrzewam, że może on być mocno specyficzny dla mnie tzw. rzadki przypadek. A jestem dość zdesperowany, bo chętnie wróciłbym do sportu. Mam obecnie 34 lata.

#silownia #mirkokoksy #mikrokoksy
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@steppenwolf12: Czynniki co mogą przyczyniać się do tego stanu rzeczy: zły sen, zła dieta (w tym u----i i słabe nawodnienie), stres i szerokopojęty mental.

Również, brak odpowiedniej autoregulacji treningowej długofalowo (tyranie się mocno bez dealodów), i tzw. śmieciowa objętość treningowa w treningu siłowym. Braki w rozciągnięciu i mobilności przez co np. jak koledzy rozciągaja na BJJ może być zbyt dużym bodźcem.
  • Odpowiedz
@Adolf_Cartman: Za gemini: "Śmieciowa objętość treningowa" to nadmierna objętość treningowa, która nie przynosi znaczących korzyści w postaci wzrostu mięśni ani siły. Jest to objętość, w której serie są zbyt liczne, a intensywność za niska, co często wynika z błędnego przekonania, że "więcej to zawsze lepiej".

Czyli, upraszczając, w kontekście jednego treningu: np. dla początkującego wystarczy 4 serie 60 kg na klatę x 12 powtórzeń. Ale ktoś se pomyśli, że dowali
  • Odpowiedz
@steppenwolf12: a co z innymi dziedzinami życia? Nie upatrywałbym tutaj nic związanego z treningiem, dietą, czy zdrowiem fizycznym, skoro wyniki badań w normie, nie masz przypadkiem zmian nastroju, tego co potocznie nazywamy "dołem"?
  • Odpowiedz
@steppenwolf12: posłuchaj rady starszego kolegi, ogarnij dobrego psychiatrę i idź na wizytę, najwyżej nic nie stwierdzi i będziesz szukał dalej, ale całkiem możliwe też, że masz początki stanów depresyjnych i lekarz wyprowadzi Cię z tego farmakologią. Kilka lat temu miałem podobne objawy, ale za nic nie przyjmowałem do wiadomości, że coś może być nie halo, miałem super ogarnięte życie, twardo stąpałem po ziemi i zanim się obudziłem z------m 2 lata
  • Odpowiedz
@steppenwolf12: najlepiej ogarnij sobie psychologa sportowego, a z domowych sposobów, to możesz spróbować się nakręcać, energetyki, agresywna muzyka, jakiś rytułał który wprwadza cie w tryb "wojownika"
  • Odpowiedz
@steppenwolf12 jakbym o sobie czytał xD 3-5 x BJJ w tygodniu przez ostatnie 3 lata + 2-3 siłka w tygodniu czułem się świetnie do ostatniej kontuzji gdzie wypadł mi dysk po raz kolejny. Od paru miesięcy zbastowalem z treningami i niby jest lepiej ale nie wiem no

Do tego praca mnie wykańcza psychicznie i mam 35 lat no kurna sklonowany gościu na wypok
  • Odpowiedz
@steppenwolf12 a czy spiąc te 7-9 godzin jak pisałeś ml rzeczywiście czujesz się wyspany i wypoczęty? Na myśl przychodzi mi chrapanie i bezdech senny. Możesz spać długo, ale to dla mózgu nie będzie wypoczynkiem jeśli się dusi i ciągle wybudza. Sprawdzilbym dla pewności ten aspekt.
  • Odpowiedz