Aktywne Wpisy
TheDziobaker +208
Klasyk xD Ponad 800 ulanców którzy nigdy nie byli na siłowni i wydaje im się, że ćwicząc sobie regularnie dla zdrowia można mieć sylwetkę jak trener personalny xD
źródło: 1000014943
Pobierz
MarekKucharz +6
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Otóż niedawno uprawiałem sport mocno intensywnie - 3x bjj, 2x siłownia i basen do tego. Ciągnąłem tak długi czas i było ok. W pewnym momencie poczułem mocne przetrenowanie - nie miałem ochoty na żaden trening, a jak próbowałem się zmusić to nie potrafiłem zrobić nawet pompki czy przysiadu. I to trwało wiele miesięcy, co nie jest normalne, człowiek wychodzi z przetrenowania szybciej.
Byłem u lekarza sportowego i sprawdził mnie dość dokładnie. Badania krwi z góry na dół - morfologia, hormony, minerały, jeszcze kilka innych. Wszystko w normie, tarczyca też ok. Lekarz chyba nie wiedział co mi jest i stwierdził, że można spróbować ograniczyć skoki cukru we krwi, niby miał podobny przypadek kiedyś i to pomogło.
Aktualnie od punktu 0 jest tak 30% lepiej. Jestem w stanie robić średnie treningi siłowe. Ale w porównaniu do kiedyś ćwiczę na małych ciężarach i co kilka tygodni muszę sobie zrobić przerwę, bo uczucie przetrenowania nawraca. Progres też jest obecnie niski. Planuję wrócić do lekarza sportowego, ale chyba nie miał specjalnie pomysłu na mój przypadek, a to dobry lekarz - jeździł z kadrą olimpijską na mistrzostwa. Proponował jeszcze ewentualnie spróbowanie TRT, bo testosteron wolny niski, ale cały czas w normie, więc nie wiem czy warto.
Może macie jakieś ciekawe sugestie jak rozwiązać ten problem? Podejrzewam, że może on być mocno specyficzny dla mnie tzw. rzadki przypadek. A jestem dość zdesperowany, bo chętnie wróciłbym do sportu. Mam obecnie 34 lata.
#silownia #mirkokoksy #mikrokoksy
Również, brak odpowiedniej autoregulacji treningowej długofalowo (tyranie się mocno bez dealodów), i tzw. śmieciowa objętość treningowa w treningu siłowym. Braki w rozciągnięciu i mobilności przez co np. jak koledzy rozciągaja na BJJ może być zbyt dużym bodźcem.
Czyli, upraszczając, w kontekście jednego treningu: np. dla początkującego wystarczy 4 serie 60 kg na klatę x 12 powtórzeń. Ale ktoś se pomyśli, że dowali
@Harzu: wydaje mi się, że śpię dobrze, staram się trzymać 7-9h snu o stałych godzinach
@Arek_Power: mam trochę nerwicę, która objawia się wahaniami nastroju
tak naprawdę już biorę pewną grupę leków, która faktycznie może działać negatywnie na mnie, więcej już nie chcę brać
@prolol: nie ufam trochę tym psychologom, trochę ta psychologia pachnie SCAMem
Do tego praca mnie wykańcza psychicznie i mam 35 lat no kurna sklonowany gościu na wypok