Czy te odległości #telewizor co do przekątnej ekranu sa wiarygodne, czy to tylko trick marketingowy zeby kupować większe tv? Osobiście jestem w stanie kupić wiekszy, ale chodzi o to, zeby potem nie żałować zakupu, ze mam za duży. Ja mam odległość około 2.70m wychodzi mi, ze 65 cali powinno byc. #kiciochpyta
@Shrug: weź dwa kawałki taśmy malarskiej, nalep pierwszy tam gdzie mniej więcej będzie kąt TV, usiądź tam skąd będziesz oglądać, wizualnie sobie popatrz jakiej wielkości odpowiadałaby ci przekątna, wstań i nalep drugi kawałek taśmy po przekątnej, potem zmierz i masz odpowiedź
@Shrug: ja do konsoli mam 22 cale. Powyżej metra odległości juz sie robi niewygodnie. A wedle tego opisu maksymalna odległość dla 40 cali to 3m. Czyli pasuje w twoim przedziale?
@Shrug: Ma sens, to po prostu przetworzony wykres optymalnej odległości względem rozdzielczości. Poniżej masz surową wersję. Jeśli siedzisz dalej, np. skrajne 5m od 30" to po prostu przestajesz mieć zysk z wyższej rozdzielczości. Powyżej tego obraz nie będzie jakiś tam gorszy, po prostu będziesz zbyt daleko żeby widzieć szczegóły z pojedynczych pikseli. Sam rozmiar kątowy najlepiej sprawdzić sobie makietą, tak jak Świerszcz wspomniał wyżej. Przy czym warto to sprawdzać również
źródło: temp_file4835873331548400414
PobierzA wedle tego opisu maksymalna odległość dla 40 cali to 3m. Czyli pasuje w twoim przedziale?
Ma sens, to po prostu przetworzony wykres optymalnej odległości względem rozdzielczości. Poniżej masz surową wersję. Jeśli siedzisz dalej, np. skrajne 5m od 30" to po prostu przestajesz mieć zysk z wyższej rozdzielczości. Powyżej tego obraz nie będzie jakiś tam gorszy, po prostu będziesz zbyt daleko żeby widzieć szczegóły z pojedynczych pikseli.
Sam rozmiar kątowy najlepiej sprawdzić sobie makietą, tak jak Świerszcz wspomniał wyżej. Przy czym warto to sprawdzać również
źródło: optimal-viewing-distance-television-graph-size
PobierzKalkulator tv
https://www.cl.cam.ac.uk/research/rainbow/projects/display_calc/