Wpis z mikrobloga

Czy te odległości #telewizor co do przekątnej ekranu sa wiarygodne, czy to tylko trick marketingowy zeby kupować większe tv? Osobiście jestem w stanie kupić wiekszy, ale chodzi o to, zeby potem nie żałować zakupu, ze mam za duży. Ja mam odległość około 2.70m wychodzi mi, ze 65 cali powinno byc. #kiciochpyta
Shrug - Czy te odległości #telewizor co do przekątnej ekranu sa wiarygodne, czy to ty...

źródło: temp_file4835873331548400414

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shrug: weź dwa kawałki taśmy malarskiej, nalep pierwszy tam gdzie mniej więcej będzie kąt TV, usiądź tam skąd będziesz oglądać, wizualnie sobie popatrz jakiej wielkości odpowiadałaby ci przekątna, wstań i nalep drugi kawałek taśmy po przekątnej, potem zmierz i masz odpowiedź
  • Odpowiedz
@Shrug: ja do konsoli mam 22 cale. Powyżej metra odległości juz sie robi niewygodnie.
A wedle tego opisu maksymalna odległość dla 40 cali to 3m. Czyli pasuje w twoim przedziale?
  • Odpowiedz
@Shrug:
Ma sens, to po prostu przetworzony wykres optymalnej odległości względem rozdzielczości. Poniżej masz surową wersję. Jeśli siedzisz dalej, np. skrajne 5m od 30" to po prostu przestajesz mieć zysk z wyższej rozdzielczości. Powyżej tego obraz nie będzie jakiś tam gorszy, po prostu będziesz zbyt daleko żeby widzieć szczegóły z pojedynczych pikseli.
Sam rozmiar kątowy najlepiej sprawdzić sobie makietą, tak jak Świerszcz wspomniał wyżej. Przy czym warto to sprawdzać również
Aramil - @Shrug: 
Ma sens, to po prostu przetworzony wykres optymalnej odległości wzg...

źródło: optimal-viewing-distance-television-graph-size

Pobierz
  • Odpowiedz