Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #zmywarka

Czemu w zmywarce sól uzupełnia się mniej więcej raz na miesiąc, nabłyszczacz rzadziej, a detergent trzeba dodawać przed każdym myciem? Skoro mamy sól i nabłyszczacz w osobnych zbiorniczkach, to why nie istnieje detergent w płynie, który też można by tam wlać zamiast sypać proszek czy wrzucać kapsułki?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adrninistrator:
1. sól uzupełnia się jak się skończy. To jak szybko się kończy, zależy jaka twardość wody ustawiona jest przez ciebie w ustawieniach zmywarki. Im wyższa twardość tym częściej słona woda regeneruje żywice zmiekczającą wodę co idzie do komory mycia.
2. Nabłyszczacz możesz używać lub nie. Ja nie używam. Nabłyszczacz ma tak samo poziomy do ustawiania. U mnie od 1 do 7. Im wyższa cyfra tym wiecej go leci przy
  • Odpowiedz
@adrninistrator: Bo pojemnik na detergent służy do sypania proszku albo płynu (te już wymarły). Jakbyś miał proszek w jakiejs komorze do dozowania to prędzej czy pozniej by się zbrylil, zwilgotnial i miałbyś papkę albo kamień w wyniku dozowania w wilgotnych warunkach i nic by się nie dozowalo.
Tabsy to już w ogóle zakleilyby dozownik
Do tego trzebaby wygospodarować dużo miejsca na pojemnik na detergent + system dozowania. Mogłoby się to
  • Odpowiedz
@Bigbluee: no dlatego pytam dlaczego nie ma płynu który możnaby tam wlać, proszek by się zbrylił. Sól i nabłyszczacz też mają pojemniki które zabierają miejsce, myślę że znalazłoby się dodatkowe miejsce na zbiornik na detergent
  • Odpowiedz
@adrninistrator: Sól jest obowiazkowa żeby dotrwało do gwarancji i grzałka się nie spaliła a mycie odbywało sie miękką wodą.
Na to musi sie znalezc miejsce. Nabyłyszczacz ma pojemnik wielkosci telefonu komórkowego i nie wymaga żadnej elektroniki i wystarcza pewnie na miesiac ale musi być bo bierze udział w DRUGIEJ fazie mycia czyli w płukaniu. Nie mozesz go wlać wczesniej.
Detergent serio musiałby miec pojemnik wielkosci kilograma mąki i drugie tyle jakis podajnik/pompa +
  • Odpowiedz