Wpis z mikrobloga

Brutalna prawda, której nikt wam nie powie, ale nie chcę, żebyście dłużej toczyli kamień, który i tak sturla się z drugiej strony górki.

Inwestowanie drobniaków typu 10, kilkanaście, kilkadziesiąt, czy 100 tysięcy złotych to jest jakiś ponury żart i mija się z celem.

Problem i powszechne kłamstwo polega na tym, że zamożność człowieka mierzy się posiadanymi pieniędzmi, a prawda jest taka, że wyznacznikiem zamożności i tego czy odnosisz zysk jest to ile mieszkań we Wrocławiu jesteś w stanie kupić (i tu was zmartwię, bo dotyczy to też posiadaczy mieszkań)

Jak zajebiecie powiedzmy 50 koła w ETF na świat i optymistycznie wykręcicie z tego przez rok powiedzmy 8 k minus podatek, a w tym czasie jak zwykle pod jakimś bzdurnym pretekstem podniosą cenę mieszkania we Wrocku o 1 k za metr, czyli za 50 metrowe mieszkanie musicie zabulić o 50 k więcej.

50 k - 8 k= 42 k

Tyle jesteście w plecy. Nie zarobiliście i nie ma się z czego cieszyć.

Do przodu to człowiek jest na inwestycjach wtedy, gdy pobił tę kwotę z jakimś naddatkiem, a zamożność mierzy się w tym ile mieszkań możesz kupić we Wrocku tak na już.

A wierzcie mi, że mimo obecnej stagnacji na rynku mieszkań to przy panującym w Polsce kulcie religijnym i fanatyzmie inwestowania w beton wystarczy byle iskra i pretekst, żeby odklejeni debile, którzy o ekonomii i inwestowaniu wiedzą tyle co nic podbili te ceny o ten 1 k za metr,

A wyznawcy 50+ z kapitałem i wszyscy janusze z firmami będą te mieszkania i tak kupować.

#gielda #inwestowanie #nieruchomosci #kryptowaluty #meczennicyxtb
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MakiawelicznyAltruista: @john_transvolta chvja zarobiles dawco kapitału wy myślicie że robicie dca 1k cbln miesięcznie i inwestorami jesteście xd

Chvjem jesteście. Od gęby sobie odejmujecie żeby rocznie pół wypłaty nawet nie zarobić Xd

Giełda jest dla ludzi bogatych którzy mają nadwyżki finansowe a nie dla Areczka co kolacji nie zje żeby iluzje lepszego jutra mieć. W efekcie nie będzie ani lepszego dzisiaj ani lepszego jutra
  • Odpowiedz
@MakiawelicznyAltruista: najlepsze jest to wykopowicze ze z roku na rok dostajecie sierpa na morde bo wlasnie to sie dzieje a wy ciagle wierzycie w to w co chcecie wierzyć z żadnym outcomem

Albo zaakceptujecie w końcu jak wygląda rzeczywistość albo skończycie jak mickpl i za 10 lat jedyne co wam zostanie to desperacka wiara w jakieś spadki -70 proc bo pociąg wiecznie czekać nie będzie

Proszę państwa czas przyjąć do
  • Odpowiedz
@pysznewpierdalator: nawet jak jestem w top 5% najlepiej zarabiających w Polsce (wliczając b2b), to nadal najrozsądniejsza decyzja jak się nie miało kurnika ładować się po same kule i to jak najszybciej. Żyjemy w systemie monetarnym gdzie inflacja 2,5% jest wpisana w gospodarkę jako norma, więc trzymając kasę na ROR już na starcie jest się stratnym xD. Ja się jeszcze w dodatku załapałem na bekę. Nie pojmuję jak mogli być ludzie
  • Odpowiedz
@MakiawelicznyAltruista: źle to liczysz. Jeśli chcesz kupić mieszkanie 50m za powiedzmy 15k to przy wkładzie 20% potrzebujesz 150k. Jeśli po roku cena metra wzrośnie o 1k to potrzebujesz 160k, czyli 10k więcej. Jeśli miałeś zainwestowane 150k i przez rok zrobiłeś na tym 10% to zarobiłeś 12150 czyli Twój wkład teraz wystarczy na nawet większy metraż, a wyższą ratę pokryjesz z podwyżki którą dostałeś. Nie jest to z pewnością bogactwo, ale
  • Odpowiedz
@MakiawelicznyAltruista:
Nie kumam jednego, dlaczego ty nie zmienisz tej pracy ? Jak dobrze kojarzę masz mieszkanie na wynajem, dochody z giełdy i c-----a pracę przez którą cpiesz i ciągle piszesz na tagu o tym jak nie osiągniesz bogactwa, narzekasz na ceny nieruchomości.

Mając takie zaplecze możesz zmienić miejsce zamieszkania, zawód, znaleźć firmę w której praca może nie będzie przyjemnością ale nie będzie tortura. Zmieniasz miejsce/pracę/zawód, ogarniasz sobie docelowe mieszkanie niezależnie
  • Odpowiedz