Wpis z mikrobloga

@Idaho597: mam takie coś, tylko Schwalbe Tire Booster.
Pojemnością chyba nie musisz się martwić, bo tu chodzi tylko o to by opona oparła się na obręczy. Swoim montowałem gravelowe 28, i 27.5x2.25. Jeśli nabijasz presta ze zdjętym zaworem, to można nawet po strzale dobić więcej ciśnienia pompką podpiętą do boostera, i wtedy dopiero się go odpina by wkręcić zawór (bo wtedy zawsze powietrze ulatuje i opona może się odkleić od
  • Odpowiedz
@Idaho597: do tubeless to wystarczająca jest pompka stacjonarna. Jakikolwiek zbiornik będzie znacznym ułatwieniem, ludzie nawet z butelek po coli takie robili i to działało.
  • Odpowiedz
@Idaho597: Jak @melba wspomniał można to zrobić z butelki po Coli, ale jak masz wolną stówę to można kupić gotowe. Mam porównanie z jednym i z drugim, za gnoja cieszyłem się że zrobiłem, za dorosłości ciesze się że kupiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@Idaho597: MSZ do gravela takie zbiorniki są wystarczające, do tego za 100zł to jest to sensowna kwota.

Patent z pompkami to trochę loteria, bo większość jest z kategorii wysokociśnieniowych i one wdmuchują mało powietrza, czasami pompki mtb dają radę (high volume/na manometrze z 4-6bar), ale to też nic pewnego, np. przy używanych oponach o większej pojemności.

Jak masz więcej opon (zwłaszcza mtb) i masz miejsce w garażu to najlepszą opcją
  • Odpowiedz
  • 1
@ujdzie: właśnie nie mam garażu i robię to w domu, kompresor trochę głośny i lipa trzymać to w domu,
Wcześniej jak miałem opony panaracer sk to pompką szło osadzić, pewnie zależy od opony.
  • Odpowiedz
  • 1
@Idaho597 bo źle robisz xD
Zrób tak, że najpierw załóż dętkę i napompuj tak żeby ładnie się ułożyła. Jak opona jest nowa to możesz nawet tak zostawić na kilka godzin. Potem zdejmij ale tylko z jednej strony i wyciągnij dętkę. Załóż wentyl i teraz powinno być. Oczywiście możne trzeba lekko ponaciągać rękami. No i spryskaj wodą z płynem do garów, żeby opona miała lepszy poślizg.
  • Odpowiedz
do tubeless to wystarczająca jest pompka stacjonarna

@melba: no chyba jaja sobie robisz

no właśnie mam dobrą stalową pompkę podłogową i mi nie uszczelnia, dlatego pytam

@Idaho597: jak nie masz miejsca na sprężarkę to albo pompka z już wbudowanym zbiornikiem albo właśnie taki booster. Ja mam identyczny od schwalba i często go używam, np. na wyjazdach do bikeparków gdzie nie ma prądu/sprężarek. Nie wyobrażam sobie nie mieć czegoś
  • Odpowiedz
  • 0
@GrubyKociol: właśnie myślę podobnie, bo niby mogę zawieść koło do serwisu, ale to trzeba jechać, jak nie zrobią od ręki to jechać jeszcze raz, mam obok warsztat samochodowy, byłem raz z kołem żeby strzelić powietrze, to strzelili, ale się dziwnie patrzyli, pewnie że zawracam dupę :)
A dętkom nie wierzę, ile razy musiałem wymieniać gdzieś na zimnie, a mleko nigdy mnie nie zawiodło, oprócz razu kiedy wbił mi się 4
  • Odpowiedz