Aktywne Wpisy

nervous_breakdown +899
Ciekawostka: zespół Pectus istnieje tylko po to, aby występować w telewizji śniadaniowej, opowiadać o tym, że są braćmi i że w tym roku na święta będą lepić pierogi
#muzyka #ciekawostki
#muzyka #ciekawostki
źródło: 000LM014IOUC5MT8-C322-F4
Pobierz
wjtk123 +255
Słucham Państwa, komu się Polska nie podoba i chciałby ponownie wziąć udział w narodzinowej loterii? xD
#polska #swiat #mapa #ciekawostki #statystyka
#polska #swiat #mapa #ciekawostki #statystyka
źródło: IMG_9995
Pobierz

Byłem dzisiaj zapisany na pierwsze w życiu oddanie płytek krwi (od prawie 17 lat donacji). Wyszła klapa bo PODOBNO zmieniły się wytyczne i osoby po "wstrząsie anafilaktycznym" powinny być dożywotnio zdyskwalifikowane. Oczywiście lekarka 50k+ hatfu się obsrała, nie dopytała jak to wyglądało 35 lat temu i "reakcję anafilaktyczną" przemianowała na wstrząs co nie jest równoznaczne. Za to zapytała czy mam dokumentację(tak cholera, w cyfrowej kartotece z 1990 roku) Jak się zapytałem czy mogę oddać inne składniki, bo I TAK ODDAJĘ REGULARNIE ale wyjątkowo zależy mi na wolnym, to ona "woli" żebyśmy zostali przy krwi pełnej. Kij z tego, że ja zawsze w ankiecie piszę o tej reakcji i nigdy nie było problemów(nowe wytyczne są podobno pod ponad roku czyli już trochę donacji temu.)
Wyszła klapa bo jednak pozwoliła wbrew swoim słowom oddać krew pełną. A ja po raz pierwszy i jedyny w życiu chciałem przyżymianić, wykorzystać system i należne wolne do końca roku przed końcem przygody u aktualnego pracodawcy.
Nie piszę tego żeby ktoś mądry inaczej celowo kłamał, ale w razie wątpliwości przeczytał https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/warunki-pobierania-krwi-od-kandydatow-na-dawcow-krwi-i-dawcow-krwi-18631504 i nie dał się odesłać z kwitkiem asekuranckiemu lekarzowi. Niestety takich ze skrzywieniami podczas donacji przerabiałem sporo. Ten szajba o ciśnienie, ten o nawodnienie, jedna lekarka wiecznie pytała czy dzień wcześniej jadłem (chyba) zółty ser bo podobno nie wolno...
Z lepszych wiadomości to dowiedziałem się, że się załapię na odznaczenia 11.XII pod rckik Katowice. Pamiętam że jeszcze jakiś Miras miał wysyłany wniosek w ~kwietniu więc może się zobaczymy. Poza pierwszym odznaczeniem z pck, nic takiego nigdy nie dostałem ale powiem Wam że bardzo fajny uczuć!
#krwiodawstwo #barylkakrwi
@variat: tego to jeszcze nie słyszałem w całym uniwersum krwiodawstwa XD
@Sevotumir: Z tego co wynalazłem to nie do końca. Przy donacji składników dostajesz w bonusie ODROBINĘ antykoagulantu, który TEORETYCZNIE może wywołać reakcję. Ale jak napisałem wcześniej: asekuranctwo.
@Robertuss: sprawdź hasło: krew lipemiczna.
@Filipiak20: no ja właśnie w całej swojej karierze hdk nie słyszałem o tym w ogóle :) Oddaję krew i osocze no i w sumie nigdy na to nie patrzyłem co jem dzień przed donacją. To że nigdy nie miałem problemów ze swoją krwią i osoczem, może ma wpływ na to, że nie jadam kolacji i ostatni posiłek staram się jeść nie