Wpis z mikrobloga

ma taką odpowiedzialność w pracy

@johann_10: zasłaniają się lekarze tą mityczną odpowiedzialnością, ale jakoś nie kojarzę żeby prywatnie za swoje błędy odpowiadali.
  • Odpowiedz
@MichuTop: Tu wymyśliłem jak tym zachłannym zarobasom dogryźć. Nie chce mi się przepisywać więc wkleję link:
https://wykop.pl/wpis/83739069/chcecie-dogryzc-tym-zarobasom-lekarzom-jest-jedna-
@WiesniakzPowolania +8
Chcecie dogryźć tym zarobasom lekarzom?
Jest jedna rzecz, którą każdy z nas może zrobić, żeby im było ciężej
( ͡° ͜ʖ ͡° )*:

#nfz #medycyna #lekarz #heheszki
  • Odpowiedz
@Nighthuntero po 1. nie odnosiłem się do kwot ale do sarkastycznego wydźwięku komentarza kolegi wyżej piszącego o godnych pieniądzach i odpowiedzialności.
Po 2. z wklejonego przez Ciebie artykułu wynika, że zarobki są bardzo zróżnicowane.
Żeby nie było - ja też uważam, że lekarze zarabiają za dużo, ale prawda jest taka, że jest to zawód najbardziej potrzebny ze wszystkich i wymagający poświecenia sporego kawałka życia na zdecydowanie najtrudniejsze studia i specjalizacje.
Mam
  • Odpowiedz
@music_has_the_right_to_children: między 15-20 tys a ponad 100 tys jest całkiem spora przestrzeń do zagospodarowania - nie ma potrzeby popadać od razu w skrajności. Poza tym do pensji korpoludka czy programisty nie dokładasz z państwowego garnuszka, a do pensji lekarza i owszem - serio nie widzisz tutaj problemu?
  • Odpowiedz
@johann_10: uczył się mniej niż w wielu innych zawodach, jego praca jest odtwórcza i wtórna, realnie nie ma konsekwencji, większość tej pracy można prosto zautomatyzować. aktualna wartość lekarzy jest niska, a ich wysokie wynagrodzenie wynika tylko ze sztucznego i świadomego limitowania liczby lekarzy
  • Odpowiedz
@johann_10 wg szacunków Naczelnej Rady Lekarskiej zarobki ponad 100 tys zł dotyczą kilkuset lekarzy w skali kraju, w tym zapewne ordynatorów placówek.
Tak jak pisałem wyżej - powinniśmy ciąć ich zarobki ale z głową - społeczeństwo się starzeje, większość specjalistów jest po 60tce. Wylejemy dziecko z kąpielą to będziemy czekać w kolejkach kilka lat i to na dr Pajeeta ledwo dukającego po polsku. To ciężkie i pełne wyrzeczeń studia, po których
  • Odpowiedz
jak nie kojarzysz to sie pewnie nie dzieje xddd

@goodlife1: ależ ja wiem że się dzieją, tylko taki lekarz ma wykupione obowiązkowe OC za które płaci, strzelam 1000pln/rok to jaka to jest odpowiedzialność za błędy? Jak sąd przyklepie, to ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie, a nie lekarz z własnej kieszeni przecież.
  • Odpowiedz