Wpis z mikrobloga

Hej! Próbuję sobie poukładać w logiczną całość docelowy setup mojego #minipc.
Zdecydowałem się na Aoostar R1 N150 z dyskiem 512 GB SSD i 16 GB RAM.
Zastanawiam się, czy faktycznie potrzebuję dwóch dysków HDD.

Chcę zrezygnować z chmury i przenieść się na Immicha, ale zależy mi, żeby nie stracić żadnych naszych zdjęć.
Na początku planowałem kupić dwa dyski i skonfigurować je w RAID 1, ale niedawno odkryłem Unraid i zastanawiam się, czy to nie byłoby lepsze rozwiązanie.

Czy ma sens wydzielenie miejsca na zdjęcia na SSD i regularne kopiowanie ich na HDD za pomocą rsync?
Jak najlepiej to rozwiązać, żeby nie generować niepotrzebnych kosztów, a jednocześnie mieć pewność, że zdjęcia będą bezpieczne?

Poza tym planuję też uruchomić Jellyfin, który pewnie będzie potrzebował trochę dodatkowego miejsca

#minipc #pcmasterrace #proxmox #truenas #nas
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JaTobieTyMi: Ja na Proxmox postawiłem TrueNAS, kupiłem kontroler SATA i oddałem w zarządzanie TruNASowi, RAIDZ2 i tam trzymam backupy, zdjęcia, etc.

Jak korzystam z różnych apek co wymagają przestrzeni dyskowej to udostępniam to na TruneNASie. Tak samo jak w Immich.

Podsumowując, ja rozdzieliłem rolę i Proxmox nie jest dostawcą przestrzeni dyskowej tylko
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: mam tą maszynkę tylko z n100, olałem ssd, mam 2x Toshiba N300 4TB w RAID1, wrzuciłem xpenology na baremetal bez żadnych proxmoxów, mam tam immich, jellyfin, HA, nie narzekam, stosunkowo proste i bezobsługowe rozwiązanie
  • Odpowiedz