Wpis z mikrobloga

Cześć, wymieniam podłogę w całym domu, chce kupić legary i na to ułożyć płyty OSB(22/25mm) tylko nie wiem jaka najlepiej dobrać szerokość legarów, patrząc na to ze wysokość legara wyniesie 8cm. Mógłby mi ktoś doradzić?

#remontujzwykopem
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sajki9: Nie wiem jak jest w pełni poprawnie - ale w Irlandii często stosują na poddaszach ~42x92mm i rozłożone z odstępem od 40 do 60cm. Chyba m.in. dlatego, że na tych 42mm da się w miarę sensownie położyć "łączenie" dwóch płyt podłogowych.
  • Odpowiedz
  • 0
@Wykop24h: Parter ale jest również piwnica. Stary dom, niestety nie ocieplony, więc się zastanawiam czy dodatkowo jakość zabezpieczyć te legary i płyty.
  • Odpowiedz
@Sajki9 a piwnica jest między legarami gdzieś w domu?

słuchaj robiłem kilka takich zlecen i uwierz mi że najrozsądniej będzie wybrać ziemię, rozłożyć styropian i zamówić ekipę która zrobi wylewki i będziesz miał święty spokój do końca życia. Prace ziemne i styropian możesz zrobić we własnym zakresie a wylewki zlecić i nie wyjdzie ci w ogóle drożej a może nawet taniej.
  • Odpowiedz
  • 0
@Wykop24h: Właśnie ziemi tam nie ma ani nic, jak ściągnęliśmy deski to trzymały się na legarach, które były luzem ułożone na stropie, niestety ta wylewka na stropie nie jest jakoś super równa i chciałem kupić legary 8cm na wysokość by była równa nawierzchnia we wszystkich pokojach, a w tych spadach wyrównać je klinami żeby utrzymać poziom, bo czasem różnica poziomu to 3/4cm. Nad wylewka w sumie w ogóle się nie
  • Odpowiedz
@Sajki9 no to całkowicie super jak nie masz ziemi, nie rób drewnianej podłogi mówi ci zrobisz betonowa i będziesz miał święty spokój na całe życie.

To że nie jest równa to w ogóle się nie przejmuj, możesz ułożyć styropian delikatnie niwelując nierówności w jednym miejscu 5 cm w innym 7 cm tylko najpierw na spód na folie na to styropian i wylewka z miksokreta która jest robiona do niwelatora i wszystkie
  • Odpowiedz
@Sajki9 przerabiałem nie takie nierówności w starych domach gdzie nierówności potrafiły sięgać nawet 15cm między pomieszczeniami. Jeden z moich klientów też chciał iść tym tropem legary itp a namówiłem go na wylewkę betonowa to do dziś dzwoni i dziękuję mi że wybrał wylewkę betonowa(minęło kilka lat) bo chodzi po równym nic nie trzeszczy bo u góry w domu ma legary i ciągle coś.
  • Odpowiedz