Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem #pytaniedoeksperta szanowne eksperty z tagów przychodzę do was z problemem. Otóż od jakiegoś czasu w okolicy podniósł się poziom wód gruntowych (dodatkowo sąsiad ta k**** zanurkował cały swój teren (dodam że sąsiad jest wyżej niż cała ulica o jakieś dobre 30cm)). Na działce po srogiej ulewie kilkudniowej stoi woda, moja oczyszczalnia przydomowa nie jest w stanie rozsączać skoro po trawie idzie się jak po bagnie. Na końcu działki mam rów melioracyjny. Generalnie zaświecił mi się plan aby zrobić nadbudowę na zbiornik jakoś wewnątrz umieścić pompę, która odprowadzać będzie nadwyżkę wody ze zbiornika przez wywierconą dziurę na wąż 1 cal. Odpompowywanie oczywiście nie będę do rowa ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale na koniec działki przy nasadzeniach. Chyba jest to jedyne rozwiązanie na ten moment albo zrobić jakąś drenarke w okolicy zbiornika ? Co byście zrobili
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Matahari32: miałeś robioną opinie geotechniczną? Tam będziesz miał informację jak przepuszczalny masz grunt, jeśli dość płytko masz jakieś piaski to zrób drenaż pionowy, jak nie to francuski aż do rowa
  • Odpowiedz
poza tym że nielegalne

@darek-jg: Od razu nielegalne. Dużo zależy od sytuacji, u mnie jest wszystko z godnie z prawem a tym bardziej z dobrem sąsiedzkim.
Faktycznie tym przypadku który ma OP mój pomysł nie pomoże.
  • Odpowiedz
@Matahari32 @login0654 @Djelon @darek-jg @JestemKaspi dom zakupiłem już z zamontowana oczyszalnia. Na początku nie było problemów, co prawda woda w okolicy oczyszczalni stała na trawie. Po 3 latach sąsiad podniósł teren (kostka bruk bardzo podniesiona ok 20-30 zn ponad moja działkę) niby spadek ma na drogę dojazdową ale niefortunnie mój dom ulokowany jest akurat w dołku tzn sąsiad z prawej strony jest trochę wyżej (cały teren idzie
  • Odpowiedz
@Djelon tak mógłbym zrobić, ale szczerze mówiąc nie mam na to sił. Zastanawiam się czy nie przekopać się do tego rowu. Taki dren na głębokości do pół metra powinien dać ujście wodzie która zbiera się na tej części działki. Łącznie to ok 20 metrów kopania. Moje raczki nie boją się roboty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz