Wpis z mikrobloga

Są wyniki Budżetu Obywatelskiego w Łodzi:
https://lodz.pl/artykul/budzet-obywatelski-lodz-2026-znamy-wyniki-sprawdz-czy-twoj-projekt-wygral-glosowanie-70412/

Żałosne jest to że projekt dla szkoły moich dzieci nie przeszedł, ale za to przeszły takie głupoty jak „Zwierzęta są ważne”. W zeszłym roku wygrał też plac zabaw dla psów. Ten kraj to psychiatryk.

#lodz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ten kraj to psychiatryk

@filutek-j: jaki znowu kraj? Piszesz raptem o Łodzi. W dodatku gdzie uprawnionych do głosowania jest pewnie 450-500k ludzi, a w głosowaniu na projekty budżetu obywatelskiego wzięło udział 66k osób. Miej pretensje do tych, którzy położyli laskę na to głosowanie. Zawsze jest tak, że zorganizowana mniejszość jest lepiej słyszalna niż zdezorganizowana większość. No i trochę przypał, że przy tak żałosnej frekwencji nie potrafiłeś lepiej zorganizować poparcia dla
  • Odpowiedz
@filutek-j Żałosne to jest właśnie wykorzystywanie placówek publicznych do zagarniania kasy z budżetu obywatelskiego. Samo założenie tego pomysłu powinno wykluczać wszystkie instytucje publiczne. To ma być budżet dla wszystkich obywateli, a nie dodatkowa forma finansowania dla zorganizowanych jednostek.
  • Odpowiedz
  • 1
@Kj5s6f2dk7s54o: Starałam się jak mogłam. Rozdawałam ulotki, wypisywałam wśród znajomych, zostawiałam ulotki w sklepach, obkleiłam park informacjami, nawet wydałam 5 zł żeby post się pojawił na lokalnej grupie facebookowej. G---o z tego. Psiarze mają coś z deklem skoro marnują publiczne pieniądze na place zabaw dla psów, które nie są im potrzebne. Psu wystarczy patyk do rzucania. To oni chyba chcą się poczuć lepiej chodząc na takie place zabaw, bo jako
  • Odpowiedz
  • 0
@kiszczak: By było fajnie gdyby nie to że niektóre szkoły są mocno niedofinansowane i dosłownie się rozpadają bo latami nikt nie robi tam remontów. Więc co mamy zrobić? Nasze dzieci mają drzazgi w nogach, bo podłoga nie była wymieniana od lat. Ale piesek ważniejszy. Widziałam taki plac zabaw, pies kopał w ziemi obok i miał wywalone na te przyrządy.
  • Odpowiedz
@filutek-j

Więc co mamy zrobić?

Odpowiem jako rodzic: działać. Najpierw nacisk na dyrekcję, następnie kuratorium. Jeśli to nie działa to media, a w skrajnych przypadkach organizacja charytatywnych festynów by uzbierać kasę na niezbędne wydatki. Podam swój przykład, również łódzka szkoła: w klasie okna były takie, że w szpary szło palce wsadzać. Zaczęliśmy udowadniać dyrekcji jakie straty cieplne powodują, jakie straty pieniędzy na ogrzewaniu. Opłaciliśmy ekspertyzę, powiadomiliśmy kuratorium. Efekt? Wymiana najpierw części
  • Odpowiedz
@filutek-j: O, znowu zapomniałem zagłosować.

Co do meritum, to przy tego typu wydatkach powinna być możliwość głosowania przeciw. Mogę mieć wywalone, czy hajs pójdzie na naprawę chodnika na ulicy A czy ulicy B, ale nie chcę, żeby hajs poszedł np na domki dla kaczek, przejście przez ulicę dla wiewiórek, czy inne tego typu zbędne pierdoły.
  • Odpowiedz
Żałosne jest to że projekt dla szkoły moich dzieci nie przeszedł

@filutek-j: No i bardzo k---a dobrze, od początku BO szkoły dostawały 70-80% środków z budżetu na ratowanie swoich sal gimastycznych czy innych korytarzy. Nie do tego te środki zostały stworzone i cieszę się, że po 10 latach w końcu jest zmiana
  • Odpowiedz
@filutek-j: cyt. "W Polsce jest więcej psów i kotów niż dzieci. W domach Polaków mieszka około 8,4 miliona psów i 7,5 miliona kotów, podczas gdy liczba dzieci w kraju wynosi około 7,2 miliona. Oznacza to, że liczba psów jest o ponad milion większa niż liczba dzieci. "
To może wiele wyjaśniać
  • Odpowiedz