Z racji że szukam od dłuższego czasu działki na budowę małego domu (100-130m) a działki w mojej okolicy są w mojej opinii abstrakcyjnie drogie . w wyniku czego już nawet patrze na takie małe działeczki jak tak. Jest praktycznie w centrum mojego miasta. 1.Co trzeba sprawdzić przed zakupem takiej działki ? 2. ile może kosztować i trwać uzbrojenie takiej działki w media(gaz,prad,kanalizacja,woda) wszystko jest w pobliżu? 3. Czy to dobry pomysł się budować ? mam oszczędności na zakup działki a nawet i na start budowy by zostało jakieś 100k. 4. Myślę że jestem w dużo lepszej sytuacji niż inni a ciągle boje się zacząć działać w tym temacie. Plan wyglada tak że kupujemy działkę budujemy stan otwarty a reszte dobieramy 500k kredytu żeby zamieszkać. Wtedy sprzedajemy mieszkanie w którym mieszkamy aktualnie (300-350k) nadpłacamy kredyt i zostajemy z niedużym kredytem 200k. Zarobki z żoną to srednio 14k netto. Brak innych zobowiązań 5. Działać czy czekać kolejny rok T_T https://www.otodom.pl/pl/oferta/nowa-cena-wyjatkowa-oferta-swietna-lokalizacja-ID4xirL
@flylanter: na takiej małej działce to chyba 100m domu nie postawisz. 4m od każdej granicy. Do tego nie widze gdzie jest dojazd. Od sasiada? Jeśli chodzi o media to sprawdzisz na geoportalu.
1.Co trzeba sprawdzić przed zakupem takiej działki ?
@flylanter: najważniejsze przy małej działce: nieprzekraczalna linia zabudowy oraz intensywność zabudowy. To determinuje na jak duży dom możesz sobie pozwolić.
2. ile może kosztować i trwać uzbrojenie takiej działki w media(gaz,prad,kanalizacja,woda) wszystko jest w
Jest też limit powierzchni zabudowy do powierzchni działki, ale chyba przy małych działkach jest większy, ale i tak trzeba to sprawdzić. Strona bez okien może być 3 metry od granicy. Jak sąsiad wyrazi zgodę to chyba może być chyba bliżej.
@flylanter: tego nie wiadomo. Zaznaczony obszar nie dotyka drogi. Między działką a drogą może być kolejna działka np na poszerzenie drogi. Goportal powinien dać odp.
Z racji że szukam od dłuższego czasu działki na budowę małego domu (100-130m) a działki w mojej okolicy są w mojej opinii abstrakcyjnie drogie . w wyniku czego już nawet patrze na takie małe działeczki jak tak. Jest praktycznie w centrum mojego miasta.
1.Co trzeba sprawdzić przed zakupem takiej działki ?
2. ile może kosztować i trwać uzbrojenie takiej działki w media(gaz,prad,kanalizacja,woda) wszystko jest w pobliżu?
3. Czy to dobry pomysł się budować ? mam oszczędności na zakup działki a nawet i na start budowy by zostało jakieś 100k.
4. Myślę że jestem w dużo lepszej sytuacji niż inni a ciągle boje się zacząć działać w tym temacie. Plan wyglada tak że kupujemy działkę budujemy stan otwarty a reszte dobieramy 500k kredytu żeby zamieszkać. Wtedy sprzedajemy mieszkanie w którym mieszkamy aktualnie (300-350k) nadpłacamy kredyt i zostajemy z niedużym kredytem 200k. Zarobki z żoną to srednio 14k netto. Brak innych zobowiązań
5. Działać czy czekać kolejny rok T_T
https://www.otodom.pl/pl/oferta/nowa-cena-wyjatkowa-oferta-swietna-lokalizacja-ID4xirL
#dzialka #budowadomu
źródło: dzilka jaworzno
Pobierz@flylanter: najważniejsze przy małej działce: nieprzekraczalna linia zabudowy oraz intensywność zabudowy. To determinuje na jak duży dom możesz sobie pozwolić.
Sprawdź na geoportalu czy działka dotyka drogi, sprawdź czy jest plan miejscowy.
Jeżeli chcesz to odezwij się priv, jestem architektem i zajmuje się też analizami chłonności działek.