Wpis z mikrobloga

Dzień dobry,

Z racji że szukam od dłuższego czasu działki na budowę małego domu (100-130m) a działki w mojej okolicy są w mojej opinii abstrakcyjnie drogie . w wyniku czego już nawet patrze na takie małe działeczki jak tak. Jest praktycznie w centrum mojego miasta.
1.Co trzeba sprawdzić przed zakupem takiej działki ?
2. ile może kosztować i trwać uzbrojenie takiej działki w media(gaz,prad,kanalizacja,woda) wszystko jest w pobliżu?
3. Czy to dobry pomysł się budować ? mam oszczędności na zakup działki a nawet i na start budowy by zostało jakieś 100k.
4. Myślę że jestem w dużo lepszej sytuacji niż inni a ciągle boje się zacząć działać w tym temacie. Plan wyglada tak że kupujemy działkę budujemy stan otwarty a reszte dobieramy 500k kredytu żeby zamieszkać. Wtedy sprzedajemy mieszkanie w którym mieszkamy aktualnie (300-350k) nadpłacamy kredyt i zostajemy z niedużym kredytem 200k. Zarobki z żoną to srednio 14k netto. Brak innych zobowiązań
5. Działać czy czekać kolejny rok T_T
https://www.otodom.pl/pl/oferta/nowa-cena-wyjatkowa-oferta-swietna-lokalizacja-ID4xirL

#dzialka #budowadomu
flylanter - Dzień dobry,

Z racji że szukam od dłuższego czasu działki na budowę małe...

źródło: dzilka jaworzno

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@flylanter: na takiej małej działce to chyba 100m domu nie postawisz. 4m od każdej granicy. Do tego nie widze gdzie jest dojazd. Od sasiada? Jeśli chodzi o media to sprawdzisz na geoportalu.
  • Odpowiedz
1.Co trzeba sprawdzić przed zakupem takiej działki ?

@flylanter: najważniejsze przy małej działce: nieprzekraczalna linia zabudowy oraz intensywność zabudowy. To determinuje na jak duży dom możesz sobie pozwolić.

2. ile może kosztować i trwać uzbrojenie takiej działki w media(gaz,prad,kanalizacja,woda) wszystko jest w
  • Odpowiedz
Jest też limit powierzchni zabudowy do powierzchni działki, ale chyba przy małych działkach jest większy, ale i tak trzeba to sprawdzić. Strona bez okien może być 3 metry od granicy. Jak sąsiad wyrazi zgodę to chyba może być chyba bliżej.
  • Odpowiedz
  • 1
@flylanter: tego nie wiadomo. Zaznaczony obszar nie dotyka drogi. Między działką a drogą może być kolejna działka np na poszerzenie drogi. Goportal powinien dać odp.
  • Odpowiedz
@flylanter: chłopaki wyżej dobrze Ci piszą.
Sprawdź na geoportalu czy działka dotyka drogi, sprawdź czy jest plan miejscowy.

Jeżeli chcesz to odezwij się priv, jestem architektem i zajmuje się też analizami chłonności działek.
  • Odpowiedz