Wpis z mikrobloga

#wifi #internet #komputery #siecikomputerowe #it #pracait

Szukam routera do 1000zł na mieszkanie 80m, nie chce sie bawic w żadne AP i wzmacniacze. Zależy mi zeby byl już przygotowany do obsługi WiFi 7, chce zrobić kilka sieci WiFi ktore będą od siebie niezależne, wręcz nie będą miały do siebie dostępu. Dodatkowo chciałbym zeby mial dużo możliwości konfiguracji, jakies VPN itd.

Odkąd pracowałem w sieciach minęło z 10 lat wiec pewnie trendy sie zmieniły.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hmrogrz: Unifi Dream Router 7. Ale na 6GHz żeby było szybko to musisz mieć widoczność optyczną. 5GHz to tak może ze 2 cienkie ściany. Jak wifi ma działać dobrze to musisz mieć AP w miejscu gdzie będzie używane, połączone kablem z głównym routerem i wspierające 802.11 k/v/r. Im nowszy i szybszy standard(większe częstotliwości i szersze kanały) tym bardziej jest podatny na zakłócenia od sąsiadów i przez ściany/przeszkody
  • Odpowiedz
  • 0
@gentooman: tu jest salon z aneksem + sypialnia, router stoi tuż przy ścianie w salonie za którą jest sypiania. Dodatkowo łazienka, ale tam nie potrzebuje cudów. W sypialni jest jeden komputer do pracy, w salonie TV, 2 kompy do pracy i grania, do tego dwa roboty sprzątające. Chcę mieć osobne WiFi na IoT i TV, osobne wifi na komputery i osobne dla gości, w przyszłości planuje też postawić sobie serwer,
  • Odpowiedz
Szukam routera do 1000zł na mieszkanie 80m, nie chce sie bawic w żadne AP i wzmacniacze.

@Hmrogrz: słusznie, że nie chcesz się bawić we wzmacniacze, bo to g---o jest, ale jednym accesspointem (routerem) nie obejmiesz tak dużego mieszkania, zapomnij.
  • Odpowiedz
@Hmrogrz: Jak chcesz stabilnej pracy to łącz komputery kablem. Pasmo radiowe nie jest z gumy. Serwer też połączysz po wifi? I potem jak komputer będzie backupował kilkanaście GB danych to sobie zapchasz pasmo dla wszystkich klientów
  • Odpowiedz
  • 0
Unifi Dream Router 7

@gentooman: ale brzydki jak sam s-------n, jak bym chciał patrzeć na coś tak paskudnego to bym sobie lustro koło kompa powiesił. No ale jak nie ma nic lepszego to pewnie że go kupie.
  • Odpowiedz
  • 0
@gentooman: mam dwupokojowe mieszkanie, montowanie APek to by był przerost formy nad treścią jak mi jeden router obejmie całą chatę. Ogólnie jest szansa że to co stoi najbliżej routera podepnę kablem, natomiast póki co na jakimś nędznym routerze z vectry na wifi mi wszystko śmiga więc nie widzę powodu żeby wiercić w ścianach dla zwiększenia akceptowalnej stabilności. W przyszłym roku jakoś planuje większy remont i zakupy, ale póki co WiFi
  • Odpowiedz