Wpis z mikrobloga

Chyba znalazłem odpowiedź na życie, "żyj po po prostu"
niema czegoś takiego jak niebo czy piekło, bo gdyby było niebo to już dosłownie jest na ziemi, ile przez wieczność ktoś może być mega bogaty i nie zwariować? Nikt, a ludzie wariują z bogacta, a ile ludzi jest złych, jak Zodiak czy Ted? Są, czyli też jesteśmy w piekle! Jesteśmy TUTAJ! Nic po naszej śmierci nie ma! Nasze atomy owszem zostaną zreceklingowane i może bedziemy nowym klockiem w LEGO.
Okay, nie ma naszego fizycznego ciała, ale nadal istniejemy, teraz moja teoria, my świadomie wybieramy dla zabawy kim chcemy być, tak przy okrągłym stole, może nawet gramy w karty i właśnie osoby co czytają to, wypadła karta "CZŁOWIEK"?
#ciekawostki #filozofia #fizyka

https://www.producer.ai/song/bed39c92-e807-4002-ab79-025d3d4f4743
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aptitude: Gdzieś spotkałem się z opinią, że opisy nieba i piekła służą jako metafora wyboru sposobu życia. Chyba u Szatanistów tak jest, dlatego poświęcają się realnym czynom dla poprawy sytuacji wokół nich, a nie skupiają się na klepaniu formułek i zasłanianiu się wolą boską. Robisz wokół siebie dobrze - masz niebo. Poświęcasz się modlitiwe, umartwiasz, wymyślasz bajki, szukasz wymówek dla swojej niedoli - masz piekło.

Wybierasz zło, więc w większości
  • Odpowiedz
  • 0
@Nemayu: Wyjaśnij mi, też, czemu człowiek zawsze potrzebuje kamieni pod nogami? Bo jakby zawsze było mu dawane wszystko na tacy, co dosłownie chce, to by było piekło przez infinity time bo by fizycznie stawał się głupszy, więc teraz zdefiniuj od nowa czym jest niebo a ziemia.
  • Odpowiedz
@aptitude: O to własnie chodzi, że niebo i piekło jest definicją tego co dobre, a co złe. Służy do wytłumaczenia czym jest dobro, a czym jest zło. Taka metafora ułatwiająca zrozumienie, że za złe uczynki czeka cię kara od społeczeństwa, a za dobre uczynki może cię czekać odwzajemnienie dobra przez społeczeństwo. Czyniąc zło tworzysz sobie piekło własnymi rękoma, bo ludzie zgotują ci piekło jako odwzajemnienie twoich uczynków.

Chyba że nie
  • Odpowiedz