Wpis z mikrobloga

Cześć Mirasy,

Mam problem ze #zmywarka, BOSCH SMV46FX01E/65, błąd E-24 i E-25, czyli problem z pompowaniem wody.
Na początku myślałem, że jest problem z odpływem, że coś się zapchało, ale okazało się, że po włożeniu kapsułki myjącej do zmywarki i włączeniu programu na 1h, kapsułka nadal ni była rozpuszczona, czyli problem jest raczej z doprowadzeniem wody.
Macie jakieś pomysły co mogło się zepsuć?

#zrobtosam #diy #dom #agd
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shav_Arth nalej wody do zmywarki i włącz ją, jak nie wypompuje to padła ci pompa. Do napełniania używa się ciśnienia wody z instalacji i tam o ile otworzy się zawór to woda będzie pobierana. Może też ci pobierać i wypompowywać wodę ale nie będziesz mieć obiegu w trakcie mycia, wystarczy posłuchać lub otworzyć czy zmywarka płuka. Ogólnie ogarnięty serwisant w 5 minut ogarnie.
  • Odpowiedz
@Shav_Arth: wyjmij filtr i zobacz czy coś tam nie wpadło i nie zatkało. jak raz tak miałem, jakieś pazłotko wpadło do środka wciągnęło do filtra i zablokowało odpływ. wyjąłem i wszystko wróciło do normy.
  • Odpowiedz
  • 0
@sberatel: Okazało się, że odpompowuje wodę, czyli pompa spustowa jest OK, przepływ jest w dwie strony, problemem jest pompa myjąca, a dokładnie turbina w tej pomie przez co nie ma ciśnienia i woda sobie wpływa i wypływa spokojnie po dnie zmywarki zamiast latać pod ciśnieniem.
  • Odpowiedz
@Shav_Arth: Ale wtedy byś nie słyszał pracy śmigła jakby woda nie była pompowana przez siknik. Słychać smiglo? Pamiętasz jaki był głos jak wszystko działało?
  • Odpowiedz
  • 0
@Bigbluee: Słychać ogólnie prace pompy, chociaż momentami jest trochę głośniej. Czytałem na north.pl, że faktycznie jak turbinka padnie to jest głośniej bo trze o obudowę.

Mark

21.07.2025

Pompa myjąca w tej zmywarce ma wirnik "zawieszony" tzn. podparty na łożysku ślizgowym tylko z jednej strony co powoduje zużycie, luz wirnika i ocieranie o obudowę. Pompa hałasuje i trzeba ją wymienić zanim się zupełnie zatrze i zatrzyma.
  • Odpowiedz