Wpis z mikrobloga

Elon mówi że tylko ludzie pracujący fizycznie zachowają pracę, reszta na zasiłki i tabsy od psychiatrów, pierwsi programiści
Kupując teslę wspieracie ten model przyszłości mordy ( ͡º ͜ʖ͡º)

#elonmusk #tesla #programista15k
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 19
@Sztywnesutkiszatana: Ludzie i tak będą z---------ć przez 1/3 ich życia, chociażby z tak prozaicznego powodu jak pieniądze. A każda próba choć łagodnego poluzowania smyczy na szczeblu państwowym od razu będzie przedstawiana jako lewacka fanaberia i utopijna wizja(oczywiście przedstawiana negatywnie). Tak nas wytrenował konsumpcjonizm.

Tu nie ma szans na "pracę kreatywną", czy "zabawę" bo pracować już nie trzeba. Komputery już miały nas wyręczyć we wszystkim a jednak codziennie tłumy walą do
  • Odpowiedz
@Eggy: z jednej strony tak, z drugiej jednak pracujemy mniej niż te 100/200 lat temu kiedy ludzie potrafili pracować po 12 godzin przez 6 dni w tygodniu i pracowały także dzieci. W większości krajów udało się zejść do około 40h godzin tygodniowo co kiedyś było nie do pomyślenia. To od społeczeństwa zależy co z tym postępem zrobimy.

https://www.quora.com/How-many-hours-per-week-did-people-work-in-1800
  • Odpowiedz
@PopeLeon: Uniwersalny wysoki dochód plus brak konieczności pracy przywodzi mi na myśl ten eksperyment z myszami, które miały idealne warunki do życia. Kto o nim słyszał wie jak to się skończyło...
  • Odpowiedz
@Sztywnesutkiszatana: Ok, ale na pewno miały dobre warunki do rozmnażania się.

nie można przenosić wniosków z zachowań zwierząt na ludzi.

@Sztywnesutkiszatana: a kto tego zabrania? Ok ale pomińmy to wszystko. Załóżmy, że w ciągu kilku lat wchodzi na rynek super AI, które się praktycznie nie myli, nie ma halucynacji itd. więc idealnie może zastąpić pracownika biurowego, a chwile po nim wchodzi cała gama robotów sterowanych przez AI w
  • Odpowiedz
Nie wiem jak Ty, ale ja na miejscu prezesa takiej korpo wolałbym produkować tylko na potrzeby innych mnie podobnych, którzy wytwarzają inne produkty i usługi niż ja i się z nimi wymieniać.

@motonita: to długo byś nie pożył jako taki prezes, patrz rewolucja francuska( ͡° ͜ʖ ͡°)
Lem też
  • Odpowiedz
jasne już Elon się pali żeby ci odpalić miliony ze swoich biznesów

@PopeLeon: Sam to wkleiłeś, a ja się do tego odniosłem. Wiem, że taki wyzyskiwacz jak on by na to nie pozwolił, po prostu tak spekuluje, bo teraz zainwestował w AI.

to długo byś nie pożył jako taki prezes, patrz rewolucja francuska( ͡°
  • Odpowiedz