Wpis z mikrobloga

#remontujzwykopem #elektryka #budujzwykopem
Będę przesuwał żyrandol o prawie metr, z obecnego miejsca będę musiał przedłużyć przewody do nowego miejsca gdzie będzie żyrandol.

Jest jakaś opcja żeby nie musieć robić puszki w miejscu łączenia przewodów? Mogę użyć czegoś co później zagipsuje i zaszpachluje? Puszkę wago żelowa w którą zamknę wago i całość zagipsuje w suficie? Czy po prostu zwykłe wago 221-412 mogę zagipsowac i będzie okej?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@klokupk: Na uj Ci puszka? polutuj i termokurczka. Wago jest ok (szacun za podanie numeru fabrycznego) ale zajmuje wiecej miejsca niz polutowanie i termokurczka.
  • Odpowiedz
  • 1
@klokupk Puszka na suficie? xD. Przecież normalnie łączysz przewody czy to specjalna kostka czy lutownicą do tego izolacja i umieszczasz w suficie a na to jakaś szpachla i tyle.
  • Odpowiedz
@klokupk: możesz tak zrobić.

@gorzki99: nie wiem czy lutowałeś kiedyś wystający z sufitu na 10 cm - drut. Ja nie, ale na pewno bym nikomu tego nie zalecał.

W ogóle nie rozumiem, jak komuś, kto pyta jak połączyć dwa kabelki - można zalecać najtrudniejszą, wymagającą wprawy i doświadczenia technikę.

Zwłaszcza, że nie mówimy o komfortowym lutowaniu na biurku, cienkich linek. Mówimy o wystającym ze ściany, czy sufitu, kawałku
  • Odpowiedz
  • 1
@gorzki99 @TobiaszSuchy @HaSSaN
Sugerowałem się tym, że do połączeń przewodów powinien być dostęp na przyszłość, ale już teraz doczytałem, że to jest przedłużenie i nie traktuje się jak łączenie więc nie musi być dostępu.

@drzewokaktusowe mam tulejki termokurczliwe z cyna, więc akurat problemu nie będzie, tylko właśnie nie wiedziałem jak „wg przepisów” powinno się to robić zgodnie ze sztuką, bo już jakbym mial rozwidlenie z tego zrobić na
  • Odpowiedz
nie wiem czy lutowałeś kiedyś wystający z sufitu na 10 cm - drut. Ja nie, ale na pewno bym nikomu tego nie zalecał.

@drzewokaktusowe: Mirku nie w takich warunkach sie pracowalo. Inna sprawa ze lutowanie przewodow nie jest zadnym wyczynem. Niczego tam raczej nie przegrzejesz ani nie spalisz. Pobielasz i potem zlutowanie to jest moment.

Swoja droga nie wiem czy miales doczynienia ze stara instalacja w mieszkaniowce i aluminiowymi kablami
  • Odpowiedz