Wpis z mikrobloga

804 + 1 = 805

Tytuł: Bramy Domu Umarłych
Autor: Steven Erikson
Gatunek: fantasy, science fiction
Ocena: ★★★★★★★
ISBN: 9788374802598
Tłumacz: Michał Jakuszewski
Wydawnictwo: Mag
Liczba stron: 780
Dzięki @solejukowski za info na temat #bookmeter
post ląduje jeszcze raz

Po trzech miesiącach udało się skończyć drugą część Malazańskiej Księgi Poległych. Dużo miałem na głowie, czasu na czytanie było mało - tym bardziej, że w międzyczasie sięgam też po innych autorów - ale do rzeczy. Wydaje mi się, że przy pierwszej części bawiłem się ciut lepiej. Dla mnie wątek Felisin oraz Heborica wygrywa - chyba najciekawsze postacie, imho. Duiker, Iskaral Krost, Mappo oraz Icarium również są w mojej topce. Sama historia i opisy świata bardzo dobrze oddają klimat książki.

Natomiast wątek Coltaina, który jest mocno chwalony przez innych, wydaje mi się nieco przesadzony. Nie spisywałem sobie linii czasu, ale mam wrażenie, jakby nie do końca była spójna - Coltain ze sznurem przemierzył pół kontynentu pieszo, podczas gdy pozostali bohaterowie, mam wrażenie, że sporo odpoczywają i tylko od czasu do czasu coś robią. Time-skipy momentami potrafią zdezorientować, ale to nie jest Hobbit - czasem trzeba trochę pomyśleć, zerknąć na mapę…

Zakończenie książki trudno mi jednoznacznie ocenić. Nie do końca podobało mi się zwieńczenie polowania Kalama na Cesarzową, choć sama jego droga, którą pokonywał, by się z nią zmierzyć, była rewelacyjna. Mieszane uczucia mam również wobec zakończenia pościgu Korbolo Doma pod Aren.

Podsumowując - nigdy nie czytałem bardziej skomplikowanego fantasy, a raczej jestem fanem literatury faktu. Czas spędzony przy powieści mogę uznać za bardzo udany. Indywidualna ocena: 7,5/10.

Trzeci tom (co prawda w starszym wydaniu, z podziałem na dwie książki) już u mnie leży. Widzę, że będzie wygodniejszy do czytania ze względu na dużo mniejsze gabaryty. Chwila przerwy i ruszam dalej.

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #fantasy #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter #malazan #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
Mrok_Polnocy - 804 + 1 = 805

Tytuł: Bramy Domu Umarłych
Autor: Steven Erikson
Gatune...

źródło: 1

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach