Wpis z mikrobloga

Linux na SAMYM steamie dobił do 3%. Nie to nie jest rok Linuxa, ale linux powoli i konsekwentnie idzie do przodu. Kiedy OSXiarze woleli gadac że mają poważny system tylko do pracy my poprostu testowalismy i staraliśmy się odpalać każdy możliwy soft jaki tylko był potrzebny. TO THE MOON i tej siły już nie powstrzymacie.
#linux #windows
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pawcio_cukierek: OS X jest systemem dla sojaków. Nie rozwija się i jedyne co się liczy to "ekosystem". Wystarczy zobaczyć jak Android im odskakuje technologiami i jakością.
  • Odpowiedz
@LadySandra bo tak jest, np. statystyki steama to głównie gracze + steam decki. By musiał istnieć jakiś soft który instaluje każdy razem z systemem, może przeglądarka ale teraz dużo przegląrek i użytkowników świadomie zmienia swojego User Agenta na chrome + Windows aby strony nie robiły problemów z działaniem.
  • Odpowiedz
OS X jest systemem dla sojaków. Nie rozwija się i jedyne co się liczy to "ekosystem". Wystarczy zobaczyć jak Android im odskakuje technologiami i jakością.

@fervi: ja pi*dole, system na smartfony (android) odjechał technologicznie systemowi na komputer osobiste (OS X), czego to się człowiek nie dowie czytając tych wykopowych mędrców XDD
  • Odpowiedz
@ly000: A czym się różni system na smartfony od systemy na komputery prócz interfejsu? ( ͡° ͜ʖ ͡°) System na komputery ma specjalne właściwości?
  • Odpowiedz
@fervi

@ly000: A czym się różni system na smartfony od systemy na komputery prócz interfejsu? ( ͡° ͜ʖ ͡°) System na komputery ma specjalne właściwości?

Jeszcze android i MacOS to obecnie ta sama architektura ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Pawcio_cukierek: ARM. No tak, podobno Google teraz chce w Desktopy uderzać (ChromeOS ma niby na Androidzie śmigać).
Ale ja mam Androida 15 + motkę i robi za przenośny komputer. Myślę czy da się zrobić z niego daily, ale będę o tym informował :D Na razie zgrywam dane ze starego smartfona i z desktopu.
  • Odpowiedz
@wojciet: Androida też możesz myszką obsługiwać bez problemów. A proporcje ekranu to stworzenie odpowiedniej aplikacji, która ustawi elementy poprawnie. Częściowo już muszą to robić, przecież masz 4:3 (stare), 16:9, a teraz to nawet 32:9 czy inne dziwne. Kwestia aplikacji jak to wspiera

Aplikacje muszą też skalowanie aplikacji wspierać. To nie problem akurat
  • Odpowiedz
A czym się różni system na smartfony od systemy na komputery prócz interfejsu? ( ͡° ͜ʖ ͡°) System na komputery ma specjalne właściwości?

@fervi: ok wykopkowy mędrcu, a teraz mi odpal Intellij Idea na androidzie i pokaż jak bardzo jest wygodniejszy w użytkowaniu od osx/macos
  • Odpowiedz
@ly000: Pewnie trzeba by przekompilować (jeśli kod źródłowy jest otwarty), natomiast Visual Studio Code możesz odpalić, bo już jest przygotowany w repozytoriach Termux.

Tylko dalej - masz sprzęt za 4k (smartfon + lapdock), który może konkurować i ze smartfonem i z laptopem.
A najlepsze, że Apple mogłoby zrobić to samo, tylko po co, skoro fraje ... fani kupią dwa urządzenia, a może i nawet 3 jak będzie trzeba? (patrząc na
  • Odpowiedz
@ly000: obawiam się, że kolega @fervi ma sto procent racji. takie prześciganie sie w argumenty co można a czego nie jest bez sensu bo tygodniami można dyskutować. faktem jednak jest, że obecnie wielu ludzi nawet nie mysli już o zakupie laptopa czy stacjonarki. dosłownie wszystko robią przez smartfony a co poniektórzy to już awet gubią się mając użyc np. windowsa. na tym etapie już jesteśmy. wspólczesne telefony to zresztą
  • Odpowiedz
@wojciet: A no. A coraz częściej "poweruserzy" mają czego szukać. W Androidzie 16 ma być:
- Desktop Mode (od Google, bo Motorola i Samsung mają)
- AVF czy jak się nazywa - wbudowana wirtualizacja, która ma odpalać Linuksa i Windowsa (ARM oczywiście). Pewnie będą to szlifować, ale działa to
- Sam przeniosłem udockera, może to nie pełny docker, ale działa dość dobrze.

Kwestia czy da się to "uładnić". Najlepsze opcje
  • Odpowiedz
@wojciet: Wiadomix. Ale no - chcę spróbować właśnie przejść na taki setup na daily, by wtedy masakrować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale muszę jeszcze wiele fajnych projekcików tego typu zrobić. Chciałbym przejść na full OLED (na razie niemożliwe, ale w głowie to mam) czy całkowicie na USB-C (to już możliwe, ale to dodatkowe koszta, a po co wyrzucać sprzęt, który na razie działa ...)
  • Odpowiedz
takie prześciganie sie w argumenty co można a czego nie jest bez sensu bo tygodniami można dyskutować

@wojciet: k00rwa, kolejny.... tak, ta dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo porównujemy system skierowany głównie na smartfony do systemu na komputery osobiste. i jeszcze w kontekście wyższości androida (który jest skierowany do debilów, którzy nie wiedzą czym jest folder ani tym bardziej system plików). ta dyskusja jest ta debilna, że nie wiem po ch*j wy
  • Odpowiedz