Wpis z mikrobloga

W środę urodził mi się synek (pierworodny). Wiem, że Wykop to nie jest najlepsze miejsce na takie pytania, ale dziś jest niedziela i ciężko zasięgnąć rady specjalisty. Dlatego prośba o wsparcie żebym to jakoś dźwignął - nie tylko plusem na odwagę, ale może również odpowiedziami na moje wątpliwości.

-> Synek przespał pierwszą noc bez większych afer. I po karmieniu śpi raczej spokojnie w sensie czasem ma przez chwile szybszy oddech, albo sobie zakwili lekko lub westchnie.
-> Najprawdopodobniej ma żółtaczkę noworodkową (to mnie nie martwi - wiem, że tak się zdarza).
-> Wypija co 2–3 godziny około 30 ml mleka modyfikowanego, chwilę ssał pierś, wypił też ok. 10 ml odciągniętego mleka.

Teraz mam dwa pytania:
a) Jest dość ospały – sprawia wrażenie, jakby ciągle spał, chyba że zmieniam pieluchę, wtedy jest płacz. Czy w czwartej dobie życia powinno mnie to niepokoić?
b) Wydaje mi się, że powinien częściej sikać. Na razie miał jeden większy „sik” – na oko z 10–15 ml – a poza tym robi nieregularnie kupkę. Od 8:00 do 16:00 zrobił dwie. Czy to jest w porządku, czy powinienem się martwić?
c) Ma zimne rączki i nóżki, mimo że w domu utrzymuję temperaturę w okolicach 20–21°C. Śpi zawinięty w rożek i cienki kocyk.

#rodzicielstwo #dzieci #tatacontent
  • 96
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@D07IFP

@moll: Dziękuję bardzo za porady, sprawdziłem kark na moje wygląda ok :)

To moje pierwsze dziecko stąd brak doświadczenia w tym jak to powinno wyglądać, z czasem mam nadzieję że będę się czuł pewniej.

Nie przejmuj się, początki są ciężkie, a z czasem jest już tylko ... ciężej ( )
Na początku dziecko ma takie fazy snu, że nie mogliśmy swojego dobudzić na
  • Odpowiedz
@D07IFP pamiętaj że żołądek takiego maluszka jest wielkości orzeszka. Jak jest ospały to pewnie żółtaczka i samo przejdzie. Cesarka czy naturalnie? Wczesniaczek czy planowany? Bo w obu przypadkach masz inaczej z laktacja, termoregulacją itp. Najważniejsze by nie przegrzewać, sprawdź też wilgotność pomieszczenia, bo teraz suche powietrze jest od grzejników.
  • Odpowiedz
@whos_your_daddy_snakegirl: typie ledwo pół roku tu jesteś a ponad 3k akcji wiec cały czas przesiadujesz na wykopie, nieważne czy srasz, myjesz się czy na spotkaniu rodzinnym jesteś a prawisz jakieś morały człowiekowi który zadaje normalne pytania, już to widzę jak wykopek siedzący 24/7 na wykop zna się na rodzicielstwie XD
  • Odpowiedz
@D07IFP: Na początek GRATULACJE!
Fajnie, że się angażujesz w pomoc przy dziecku, myślę, że Mama tego potrzebuje i to docenia, bądźcie blisko we trójkę, kobietom przytrafia się depresja poporodowa i wsparcie w tym okresie jest ważne.
Ty również się trzymaj! Ja wczoraj byłem z synem na rowerze i było wspaniale. Świetnie jest być ojcem!
  • Odpowiedz
@D07IFP: Po pierwsze, wychowaj jak swoje.( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Po drugie, dostałeś już tyle rad, że spokojnie sobie poradzisz.
Nie masz doświadczenia, więc jesteś zaniepokojony, a to nic złego.
Niech maluch zdrowy rośnie.
  • Odpowiedz
@D07IFP: a i jeszcze jedno. Zaufajcie sobie. Z czasem będziecie wiedzieć kiedy dzieje się źle, wtedy szybko po pomoc. Jak nie ma kolek to wygraliście na loterii. Widząc jak bardzo jesteście zorientowani na dobrostan małego człowieka to nic mu nie będzie. Aha - mam nadzieję, że łóżeczko do spania jest bez żadnych dodatkowych materiałowych elementów (ryzyko śmierci łóżeczkowej, kurde co ja się naczytałem o tym)
  • Odpowiedz
@D07IFP: jak sytuacja?
Mielismy zoltaczkę na starcie - naświtlaną w szpitalu. Byliscie pod lampą? Badaliscie biluribine? Polozna do Was przychodzi i bada miernikiem?
Jak z kupkami? Wzdęcia/odbijacie?
Pamietaj - "dobre rady" zawsze daję rodzice/rodzina/dorosli etc. Wpuszczajcie i wypuszczajcie drugim uchem bo zwariujecie.
  • Odpowiedz
w domu utrzymuję temperaturę w okolicach 20–21°C.

@D07IFP: według mnie to za zimno. Dla mnie optymalnie to 23*C jak siedzisz w domu, a noworodek jest przyzaczajony do 36.
  • Odpowiedz
Ja starałem się trzymać trochę wyższą temperaturę, koło 24

@puexam: Ło matko - u mnie 20C przy trzech i żyją :-)

Zresztą do dzis nie odpracowali jeszcze kosztów ogrzewania #pdk
  • Odpowiedz
@D07IFP: 20 stopni dlaczego tak zimno w domu macie? Zrób min. 22-23, małe dzieci lubią ciepłej. A i dla dorosłego 22 to lepszy komfort.
  • Odpowiedz