Wpis z mikrobloga

Trafiłem sobie na stronę antykwariatu, skupksiazek.pl, a że posiadam książki, których chciałbym się „pozbyć” to sprawdziłem, za ile dałoby się je odsprzedać.

Starsze tytuły, w większości miękkookładkowe, to tu za bardzo nie ma zaskoczenia. Cena waha się pomiędzy 2 - 5 złotych za sztukę. W takim przypadku już lepiej oddać do biblioteki (książki raz czytane, więc jest minimalny ślad użytkowania), by inni mogli zapoznać się z nowymi tytułami.

Z ciekawości sprawdziłem sobie parę tytułów książek, które zakupiłem w tym roku (duża część niewypakowana z folii ochronnej).
Jednym z takich tytułów jest nowe wydanie „Kane-Bogowie w mroku” Karla Edwarda Wagnera, od wydawnictwa Vesper.

Tytuł zakupiony za ponad czterdzieści złotych, a antykwariat oferuje mi za nią niespełna... dziewięć złotych.
Książka wydana w zeszłym roku w idealnym stanie, a tu taki plaskacz w ryj.

Widać, że nawet na tym rynku obowiązuje zasada, by odkupić za frajer (jednocześnie mając sprzedającego za frajera), a sprzedać z dwu a nawet z trzykrotną przebitką.

Nie wiem jak działają inne, takie antykwariaty, ale domyślam się, że wygląda to podobnie.
#czytajzwykopem #januszebiznesu #ksiazki #ksiazka #antykwariat
rybazryzem85 - Trafiłem sobie na stronę antykwariatu, skupksiazek.pl, a że posiadam k...

źródło: temp_file7567730708207812496

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rybazryzem85 no ale jak nowa za 45 zł, a antykwariat musi zarobić, no to powiedzmy że sprzeda za 35 zł, od tego podatek, to się okazuje, że nawet nie mogą zaoferować więcej niż 10 zł

Inna sprawa, że za książki unikatowe też proponują 10 zł, a sprzedają za 100
  • Odpowiedz
@rybazryzem85: Sprawdź czy to jest kwota którą na pewno dostaniesz. W jednym ze skupów wyceniali książkę on-line, przesyłałeś do nich, a potem ponownie wyceniali więc z tych 9 zł mogło się zrobić 5.
  • Odpowiedz
@rybazryzem85: W sierpniu robiłam rozeznanie po antykwariatach w moim mieście. Książki różne (od literatury, przez fizjoterapię do książek o rozwoju duchowym). Większość z nich w bardzo dobrym, a nawet idealnym stanie. Większość antykwariatów nie była zainteresowana czymkolwiek (mimo że nie upierałam się żeby brali całość, tylko to co im pasuje), w dwóch oferowano mi od 2 do 9 złotych za sztukę. Na swoich stronach mieli wypisane które książki są dla
  • Odpowiedz
@rybazryzem85:
Polecam wystawiać na vinted a jakby się odezwał ktoś z nickiem Kinson to dać zniżkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A te skupszopy i Tezeusze to radzę omijać i sprzedającym i kupującym.
  • Odpowiedz