Aktywne Wpisy

gonzo91 +81
#gielda
OKI oficjalnie ograniczone do GPW. Szykuje się gigapompa.
OKI oficjalnie ograniczone do GPW. Szykuje się gigapompa.
źródło: temp_file5637701514831927187
Pobierz
Lolenson1888 +20
Uwaga konkurs
Kupię dowolny, wybrany prezent na Mikołaja każdej osobie, która poda mi jakąś zaletę Minety Rajovicia (oprócz wysokiego wzrostu)
#mecz
Kupię dowolny, wybrany prezent na Mikołaja każdej osobie, która poda mi jakąś zaletę Minety Rajovicia (oprócz wysokiego wzrostu)
#mecz
źródło: 416dfff53e18b9d3eec9d369076a71cd31fa9c9e7bcee53db0990c11fb192167
Pobierz

Bo skoro kredyt to nie problem - i splacacie go 2x szybcije, to bierze 2x wieksze... dewelopery sie uciesza :)
#nieruchomosci
O czym swidczy splacanie kredytu w polowe okresu na jaki sie go wzielo?
Żadna lokata ci nie dawała tyle, ile nadpłacanko w czasach szalejącego glapy, a przecież kreski były brane od zawsze, w tym takie z okresu 2014-2017 kiedy mieszkania kosztowały grosze
to i nadpłacają ludzie, bo inwestycje dają gorszy "zwrot".
Nadpłata nie jest obarczona belką, no i jest ulgą dla psychiki.
A z czego nadpłacać? Oznacza to duze rezerwy w możliwości oblsugi zadłużenia.
Czyli czynniki poza kredytowe, jak dynamika plac czy polityka głęboko ujemnych stop.
Ale mimo wszystko - trzeba mieć z czego nadpłacać
@del855: Nie wiem jak w całej Europie, jednak w UK zazwyczaj możesz nadpłacać 10%, powyżej tej kwoty musisz zapłacić karę, więc szczególnie na początku kredytu, to się nie opłaca. Stąd też wynika mniejsza ilość wcześniej spłaconych kredytów.
Dokładnie, to co dla nas jest prawem sarmaty, czyli biore kredyt na 30 lat i go nadpłacam, refinansuje i inne fikoly zamiast placic co miesiąc tyle co sie umówiłem- bo tak. A na zachodzie to tak srednio. Choć pytanie czy bardziej to to czy moze fakt ze dynamika płac jest nieporównywalna.
@del855: Myślę, że dynamika płac nie ma tutaj nic do rzeczy. Raczej chodzi o to, że w UK obie strony umowy ponoszą ryzyko, więc oprocentowanie spotyka się gdzieś pośrodku. Jak z bankiem dogadałeś się na kredyt na np. 20 lat, to bank tak sobie ten zarobek wyliczył, że obie strony są (teoretycznie) zadowolone, jednak pewne widełki
No o pierwszej części napisalem to samo. To nadpalcania cały czas jest mozliwe, a to ze to łamanie umowy to inna sprawa.
Natomiast motyw ze oddajemy klucze i Elo nie występuje chyba nigdzie w Europie i ogólnie na swiecie jest bardzo malo tego. A nawet jak sie zdarza - to raczej chwyt legislacyjny, bo wszedzie jakies kruczki, wykluczenia, tu damy przywileje, a tam dołożymy obowiązków. Nie ma nic za darmo.
@del855: Ależ owszem, w UK występuje. No, może nie w sensie Elo, oddajesz klucze i z głowy, bo jednak konsekwencje tego poniesiesz w spadku credit score, więc staniesz się mniej wiarygodny dla pożyczkodawców.
Generalnie jednak, porównując do Polski, to jest bajka. Jak kupiłeś na górce, a bank dostanie niższą cenę niż obecna rynkowa, to problem banku.
W
Pierwszy słyszę, ze w uk sa kredyty typu non-recourse, AI tez tak mowi, cos tam mamrocze o dobrowpnych wyjątkami ale w ramach umowy dwustronnej (czyli z extra zabepzieczeniani). Pokaz kolego jakies źródło tych rewelacji.
Inne znaczy ktore? W USA srednio kredyt przy stopach 0% wynosił 4% - to tani czy drogi kredyt?
@del855: napisałem że inne kraje nie mają tak drogich kredytów.
Czy znasz jeszcze jakiś inny chwilowo występujący wyjątek od reguły?