Wpis z mikrobloga

Hej,

Czy korzystał ktoś z leczenia biologicznego w leczeniu asmty oskrzelowej?

Od dziecka choruje na astmę oskrzelową, była ona długi czas pod kontrolą, ale ten rok jest inny i w dzień w dzień muszę wziąć wziewkę bo inaczej mnie poddusza.

Byłem niedawno u lekarza i dał mi nowy zestaw leków, trochę pomogły ale dalej to nie jest to (), zasugerował że jak ten zestaw leków nie pomoże to za jakiś czas można spróbować leczenia biologicznego, stąd powyższe pytanie

#astma #medycyna #zdrowie #pytaniedoeksperta #lekarz #choroby
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kajak98: Ciężki temat, nie wiem co może wywoływać uczulenie bądź alergie, lecę niebawem na 2 tygodnie do Azji i zobaczę jak będę się czuł na miejscu - to pozwoli mi zweryfikować czy coś w moim otoczeniu mnie uczula
  • Odpowiedz
@SiewcaZaglady no nie wiesz, ja też nie wiedziałem, poszedłem do pani alergolog zrobiła mi testy spirometrię i chwyciła się za głowę, bo też miałem początki astmy oskrzelowej. Odczulanie dwa lata i spokój na 10-15lat. Teraz zaczynam faktycznie reagować znowu, ale wcześniej jak wystarczył byle kurz z wersalki i byłem chory, to przez ten czas mogłem iść kuć tynki i szlifować ściany i żadnego zapalenia oskrzeli, żadnego kaszlu itd.
Pomoglo
  • Odpowiedz
@SiewcaZaglady: Jak dawno temu zmieniłeś lek? Dostałeś Trimbow? Z lekami na astmę trzeba poczekać ~3-4 tygodnie aż się rozhulają, wcześniej nie ma sensu wyciągać wniosków. Popracuj nad logowaniem objawów i spróbuj dojsć do tego co powoduje zaostrzenia. To nie muszą być alergeny - może być stres, chłodne/gorące powietrze, infekcje, aktywność fizyczna, jakość powietrza, wilgotność powietrza i wiele innych.
  • Odpowiedz
@factoryoffaith_: Teraz mi lekarz rozpisał 3x ventolin i 2x flixotide,

Wcześniej brałem 1x asaris i to mi na cały dzień pomagało, powyższym zestaw pomaga tylko jak biorę ventolin (bo to działa doraźnie) ale może warto poczekać aż flixotide zacznie działać
  • Odpowiedz
  • 0
@SiewcaZaglady: i jak jest teraz? Nie jestem lekarzem, ale moim zdaniem przejście na dwa leki zamiast jednego, który rozszerzał oskrzela na dłużej to mocne osłabienie terapii ze strony twojego lekarza.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@FedoraTyrone teraz jest już o wiele lepiej - 1x dziennie asaris i mam spokój na 24h

Wczoraj byłem u lekarza i kazał mi brać 1x dziennie asaris i 1x dziennie singulair i pojawić się za 2 miesiące
  • Odpowiedz