Wpis z mikrobloga

Uczę się polskiego już długie lata .... Dzisiaj kilkukrotnie widziałem frazę 'chory zachorował' jest to poprawne? Jeżeli jest chory, tonie może zachorować... Tak się mi zdá.

#jezykpolski
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kureci_paratko: można by tak kogoś opisać w sądzie albo opinii lekarskiej.

"chory zachorował na sraczkę w wyniku zatrucia pokarmowego..."

"potrącony został potrącony na pasach w
  • Odpowiedz
Jeżeli jest chory, tonie może zachorować

@kureci_paratko: czyli mając raka, nie dostaniesz przeziębienia? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak poważnie, brzmi to dziwnie, normalnie tak się nie mówi. Choć też nie znamy kontekstu.
Prędzej może "pacjent zachorował"?
  • Odpowiedz
  • 0
@Pedzel_Washington

@kureci_paratko jeśli ktoś jest chory, to może być chory jeszcze bardziej, wtedy mówimy u pacjenta pojawiła się nowa choroba (tu nazwa choroby), inaczej byłoby to masło maślane

Chory jest chorzyszy? Jak masz grypą i dostaniesz průjem to jesteś nagle jestem chorzyszy? Nie rozumiem tego i chętnie się dowiem. Tego co Mirek przede mną napisał to zupełnie nienrozumie. Za dużo polskich słów.
  • Odpowiedz
Chory nie może znowu zachorować

@kureci_paratko: oczywiście, że może. Masz jedną chorobę i zachorujesz na inną.
Ale nie spotkałem chyba nigdy takiego zwrotu jak "chory zachorował" używanego w czasie teraźniejszym, prędzej w czasie przeszłym miałoby to sens, że "teraz jest chory, bo wcześniej zachorował".
Ogólnie dziwna konstrukcja językowa.
  • Odpowiedz
  • 2
@AVEMORDO

>Chory nie może znowu zachorować

@kureci_paratko: oczywiście, że może. Masz jedną chorobę i zachorujesz na inną.

Ale nie spotkałem chyba nigdy takiego zwrotu jak "chory zachorował" używanego w czasie teraźniejszym, prędzej w czasie przeszłym miałoby to sens, że "teraz jest chory,
  • Odpowiedz
  • 2
@AVEMORDO tak miłych ludzi bym chciał mieć u siebie (ʘʘ) bohužel większość się śmieje że używam i uczę się polskiego od lat. Jestem idiota w niektórych frazach, a bez telefonu podczas podróży do Polski to mówię jak .... Jak nie wiem kdo. -.- jeszcze raz bardyziejuje za pomoc.
  • Odpowiedz
@kureci_paratko: uczysz się na lekarza? Starsi lekarze zamiast "pacjent zrobił X" pisali "chory zrobił X". Stąd też naturalnie wtedy brzmi "chory zgłosił się do szpitala z powodu.... chory zachorował 5 lat temu na nadciśnienie..."
  • Odpowiedz