Wpis z mikrobloga

Mam pewien problem z dodawaniem urządzeń Tuya, Tapo i XiaomiHome. Dawno ich nie zmieniałem więc nie wiem kiedy to się zaczęło, ale podejrzewam wymianę routera na ZTE MC888D kilka miesięcy temu.
Dodając dowolne urządzenie z wymienionych powyżej telefon-aplikacja rozpoznaje je bez problemu. Następuje podłączenie do sieci WIFI, jakieś przesyłanie konfigów i w tym momencie urządzenie znika, aplikacje pokazują błąd i koniec zabawy. Trzeba je resetować i ponownie pokazuje się gotowe do dodania.
1. Kiedyś skonfigurowane urządzenia działają bez problemów (była zmiana routera, ale zostawiłem nazwy i hasła wifi)
2. Internet mam z Orange LTE (oferta nazywa się Biurowy)
3. Utworzony hotspot na telefonie (tez z kartą orange) i urządzenia można dodawać bez problemów
4. Brałem też te urządzenia do pracy do innej sieci i też dodawanie bez problemów (światłowód orange i ich router)
5. Wyłączyłem AP w routerze i próbowałem dodawać przez mesh Mercusys - bez powodzenia

Nie mam blokad na MAC, żadnych firewalli, mapowanie, przekierowanie portów -nie, filtrowanie URL - nie, praktycznie wszystko z ustawień dodatkowych na nie.

Soft routera 1.0.0B02 i nie znajduje nowszego.

Czy jest jakieś specyficzne/specjalne ustawienie/funkcja w routerze, która może powodować problemy? Planuję jeszcze wrzucić kartę SIM z routera do innego (bo tylko w roterach ona działa), ale może szybciej przyjdzie od Was pomoc?

#smarthome #tuya #tapo #xiaomihome
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Aale czekaj no, robisz hostpota na telefonie i probujesz podlaczyc te urzadzenia pod tego hotspota?

Jezel itak to jest to najprawdopodobniej zrodlem problemu. W czasie "dodawania" urzadzen do tuya telefon na ktorym to robisz rozlacza swoje polaczenie wifi (a co za tym hotspota) i laczy sie bezposrednio z urzadzeniem. A ze hotspot sie wylacza, to i urzadzenia znikają z listy.
  • Odpowiedz