Wpis z mikrobloga

#macbook #apple #macos

Chciałbym spróbować coś od Apple, bo mam dość Windowsa do pracy. W pracy mam około 10-15 kart na raz, apka Postmana, apka chatugpt, nagrywanie ekranu, czasem jeszcze baza danych. Czy macbook m4 air 16gb ramu 512GB styknie w pracy testera, czy może jednak brać 24GB ramu?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wykopek01
Ramu nigdy dość. Ale Postman i tak jest ograniczony do 100 user podczas testów wydajności, więc 16 spokojnie starczy.
Na jMeter już by było mało, Gatling to "sky is limit".
Koniec końców AWS EC2z maszyna X3 Large i 256 RAM , a terminal po SSH można na kalkulatorze odpalić...
Także ten. Bierz 16.
  • Odpowiedz
@wykopek01: nie przejsciowki, tylko kupujesz jeden hub - ale jakis dobry, jak np Satechi. Przerobilem 2 tanie i kazdy sie przegrzewal jak nie wiem, znajomy polecil Satechi i mam tam siec po kablu, 2x hdmi, 2x usb i spokojnie daje rade. Pamietaj, ze musisz miec odpowiedni proc pro zeby miec 2+ monitory
  • Odpowiedz
@wykopek01 mnie nie w-----a po pendrive praktycznie nie używam (ani innych akcesoriów pod „pełne” USB) i mam pod USB type-c, albo podwójne.

Huba nie potrzebuję, bo wystarcza mi przejściówka 3w1 od Apple, którą kupiłem kiedyś do iPada. Mam w niej „pełne” USB, USB type-c i HDMI. Korzystam głównie właśnie z wyjścia wideo, aby podłączyć do tv, bo AirPlay się laguje w c--j, zwłaszcza jak jeszcze video połączenie jest, a ja gadam
  • Odpowiedz
@wykopek01: Akurat tym zużyciem ramu to tak się nie ma sensu przejmować, to inna architektura bo pamięć jest jednolita SoC między GPU a CPU. Sama architektura zbudowana jest tak że używa RAM dość agresywnie. RAM jest po to aby używać go a nie oszczędzać. Jeżeli masz "dane" pod jednym adresem i nie musisz ich przesyłać między CPU a GPU to trzeba z nich korzystać. Mam 96GB w Mac Studio proces
  • Odpowiedz
@wykopek01: Bosz... do pracy DevOpsa cały czas mi starcza M1 16GB/1TB, no dobra, mam pro ;)

jak was nie w-----a brak portu do HDMI i USB na tym macbooku air? Do wszystkiego macie przejściówki jak chcecie podłączyć monitor czy myszkę xD?

Myszka? Te applowskie gładziki to mistrzostwo świata, teraz mam zewnętrzny gładzik i myszki od X lat już nie używam. Tym gładzikiem pracuję hobbystycznie w Photoshopie
  • Odpowiedz
Bierz 24 GB, u mnie przy prawie niczym zostają niecałe 4 GB wolne z 16 GB

@alWdIjJpz18nHw: ale to normalne, że system zjada z czasem większość ramu. Miałbyś 32gb i też by po pół dnia zalokował sobie z 25gb.

tak czy inaczej opie lepiej wziąć zawsze trochę z zapasem, 24gb
  • Odpowiedz
@glos_zenady i tak i nie, zobacz ile jakie programy zabierają pamięci, a ile system alokuję na podtrzymanie różnych funkcji. Zdjęcie dałem jako przykład kilku podstawowych apek, które zapewne będą odpalone cały czas, czyli będą zajmować pamięć tak czy inaczej, a reszta zostaje do wykorzystania na inne apki. Przy większej pojemności jest więcej zasobów do uwolnienia przez system do wykorzystania przez apki.
  • Odpowiedz