Aktywne Wpisy

moll +14
Powieje trochę paranoją zapewne, ale szukam #ksiazki dla preppersów, do survivalu czy innego bushcraftu - takiej jak dla debila, totalnie od podstaw, która pozwoli na "przetrwanie" w razie wojny albo innego kataklizmu. Najlepiej jakby było to w formacie, który można zapakować do plecaka ewakuacyjnego po lekturze.
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi
Ktoś? Coś?
Taguję #preppers #bushcraft #survival dla większych zasięgów, pewnie wiecie co warto przeczytać i co się sprawdzi

labla +131

Chciałbym spróbować coś od Apple, bo mam dość Windowsa do pracy. W pracy mam około 10-15 kart na raz, apka Postmana, apka chatugpt, nagrywanie ekranu, czasem jeszcze baza danych. Czy macbook m4 air 16gb ramu 512GB styknie w pracy testera, czy może jednak brać 24GB ramu?
Ramu nigdy dość. Ale Postman i tak jest ograniczony do 100 user podczas testów wydajności, więc 16 spokojnie starczy.
Na jMeter już by było mało, Gatling to "sky is limit".
Koniec końców AWS EC2z maszyna X3 Large i 256 RAM , a terminal po SSH można na kalkulatorze odpalić...
Także ten. Bierz 16.
źródło: Zrzut ekranu 2025-10-31 o 22.50.37
Pobierzźródło: Screenshot 2025-10-31 at 23.39.47
PobierzHuba nie potrzebuję, bo wystarcza mi przejściówka 3w1 od Apple, którą kupiłem kiedyś do iPada. Mam w niej „pełne” USB, USB type-c i HDMI. Korzystam głównie właśnie z wyjścia wideo, aby podłączyć do tv, bo AirPlay się laguje w c--j, zwłaszcza jak jeszcze video połączenie jest, a ja gadam
@janeknocny: do tego sobie bierzesz s3 za grosze z amazona ( czy jak teraz nazywają), ale tak, zgadzam się w 100%.
@pasta_alla_carbonara: s3 z amazona to chmura plików xD
Myszka? Te applowskie gładziki to mistrzostwo świata, teraz mam zewnętrzny gładzik i myszki od X lat już nie używam. Tym gładzikiem pracuję hobbystycznie w Photoshopie
@alWdIjJpz18nHw: ale to normalne, że system zjada z czasem większość ramu. Miałbyś 32gb i też by po pół dnia zalokował sobie z 25gb.
tak czy inaczej opie lepiej wziąć zawsze trochę z zapasem, 24gb
Spróbuj sobie jak będziesz miał chwilę.
https://www.usebruno.com/
1. MB Air M4 z 24GB ramu
2. MB Pro M4 z 16GB ramu?