Wpis z mikrobloga

Ludzie z pogranicza kielecko-radomskiego, bo to głównie będzie nasz region - czy znacie takie danie jak "kancapy" ewentualnie "kancopy"? Jest to rodzaj kluska ziemniaczanego z mięsnym nadzieniem do którego zagniata się ciasto na stolnicy, nadziewa a potem kroi na kwadraty, gotuje i odsmaża - picrel.

Ja żyję 29 lat i ani razu tego określenia nie słyszałem do dzisiaj jak babcia mi wyskoczyła że z dziadkiem takie na jutro zrobili. Googluje to określenie ale nawet google milczą na ten temat :D Raczej to będzie z kieleckiego niż z radomskiego bo to z dziadka domu raczej to danie.

#gotujzwykopem #kielce #radom #jedzenie #jedzzwykopem
MarianoaItaliano - Ludzie z pogranicza kielecko-radomskiego, bo to głównie będzie nas...

źródło: temp_file3768562031375353946

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Też pierwsze słyszę i też Radom, choć jak patrzę na zdjęcie, to mogło chodzić o kocopoły, które dziadek wymyśla, bo nie chciało mu się lepić pierogów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@cyconiusz: @OxygenJunkie No ja właśnie też radom, bym wiedział jakby to coś było od nas ale dziadek pochodzi z kieleckiego i on takie różne starodawne przepisy wynajduje :D

To nie sa pierogi w sensie stricte bo w środku oprócz nadzienia mięsnego to pod tym ciastem makaronowym jak na pierogi, farsz jest przykryty ziemniakami startymi i to smakuje trochę jak pyzy z mięsem :D
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano Kluski kacapy, częściej znane pod regionalną nazwą kacapoły (lub klęgle), to tradycyjne danie kuchni lasowiackiej (region historyczny w Polsce południowo-wschodniej, głównie w woj. podkarpackim).
Są to kluski ziemniaczane nadziewane białym serem (twarogiem). Danie to zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Spotykane są także w wersji z farszem mięsnym lub warzywnym.
  • Odpowiedz