Wpis z mikrobloga

Dlaczego cena RTX 3060 trzyma się tak mocno? Liczyć na zniżki Black Friday czy to tak stara karta, że sklepy nigdzie jej nie wystawią?

Ewentualnie jakaś alternatywa z nówek w okolicy 1300 zł? Intele i Radeony odpadają. Te 5060 z gorszą szyną pamięci i VRAM kompletnie mnie nie przekonują. Istnieje coś z wyższym taktowaniem, aby FPS-y nie poleciały na ryj w grach za 3-4 lata? Nie gram na żadnych wodotryskach typu RT.

#pcmasterrace #komputery #kartygraficzne #nvidia #rtx #pytaniedoeksperta
Logytaze - Dlaczego cena RTX 3060 trzyma się tak mocno? Liczyć na zniżki Black Friday...

źródło: Screenshot 2025-10-31 at 10-15-17 rtx 3060 gigabyte - Szukaj w Google

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Logytaze: teraz to już musisz czekać albo już szukać promek na Black Friday bo ceny tańszych starszych podzespołów będą rosły żeby obniżyć na BF na jakieś zachętowe obniżki typu WOW WOW - 30% !! patrząc na historię cen tych kart od kilkunastu dni rośnie więc..
na BF może kupisz za 999 zł, a może nie i będziesz czekał i czekał :D
  • Odpowiedz
  • 0
@ShpxLbh: No na takie bogactwo jak 999 nie liczę, ale niech obniżą o 200 to zawsze jakiś plus. Wystarczy np. na egzorcyzmy u Bogdana Bonera bez faktury.

Zwłaszcza, że jeszcze januszowo na RAM i SSD się czaję.
  • Odpowiedz
@Logytaze: kupuj u----i, ram i ssd to the moon poleciało na rynkach globalnych i nie kupisz nic taniej, nie prędko. A u----i jeszcze się trzymają w normalnych cenach, Ram to nie jest coś co się niszczy, a ssd jak ktoś wstai zużycie - to nie jest problem, 'nie przejesz' tego ;)
  • Odpowiedz
  • 2
@ShpxLbh: Nie mam zaufania do używek i januszów biznesu. Chcę kartę, którą zajadę od początku do końca. A co do SSD to nie mam dużych wymagań, bo chodzi o 2.5 SATA III.
  • Odpowiedz
  • 0
@ShpxLbh: Jeszcze umówić się na randkę i przy czwartej sfinalizować transakcję ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja chcę kliknąć button ''kup teraz'', a nie prowadzić geopolityczne rozmowy i robić pivoty cenowe jakbym oddawał Alaskę Stanom Zjednoczonym.

@patoologiaa: Używkę. Albo mówisz o wersji 8 GB.
  • Odpowiedz
że sklepy nigdzie jej nie wystawią?

@Logytaze: Biorąc pod uwagę, że od ponad roku nvidia nie produkuje już nowych chipów to nie mają co wystawiać :D

Bul za potężnego RTX5050 i daj zarobić kurteczce ( ͡° ͜ʖ ͡°) Może i nie jest w stanie osiągnąć 60fps w 1080p, ale za to może znajdziesz model z napisem GAMING. Wydajnościowo to praktycznie to samo
  • Odpowiedz
  • 0
wręcz przeciwnie - u----i są już od 750 zł

@majk3l: Tego mi brakowało od wykopowych ekspertów - ja mówię o nówce w okolicy 1300, ekspert mi poleca używkę xD Aż dziwne, że nikt mi tu jeszcze nie polecił karty za 3000 zł.

Sam ściśle zawężasz wybór do jednego producenta, więc czemu masz pretensję, że
  • Odpowiedz
@Logytaze: 3060 trzyma cenę bo ma więcej vram i już ich jako takich nie ma (poza nielicznymi leżakami, które sklepy liczą sprzedać z jak najmniejszą stratą), więc zostają u----i. Pomimo mniejszej ilości VRAM 5060 będzie szybszy.

Najlepsze co można dorwać za około 1300-1400 to 9600XT 16GB. W tej cenie głównie outlet ale nadal z pełną gwarancją morele/oleole. Alternatywa to model 8GB. Przy pcie gen3/4 lepiej wziąć model z większą pamięcią.
Szala - @Logytaze: 3060 trzyma cenę bo ma więcej vram i już ich jako takich nie ma (p...

źródło: obraz_2025-10-31_124718710

Pobierz
  • Odpowiedz
Tego mi brakowało od wykopowych ekspertów - ja mówię o nówce w okolicy 1300, ekspert mi poleca używkę xD

@Logytaze: Bo płacenie 1300 za 3060 w 2025 to błąd...
Tylko tyle ;)

Po co kupować kartę, która już ma problemy z odpaleniem wielu tytułów?
Jak już wydawać pieniądze to chyba na coś, co działa no nie?
  • Odpowiedz
@Armanz: Ale jak kogoś nie stać? czasem taka karta wystarczy, grasz głównie online, cs/valorant/apex wystarczy, do AAA też pograsz za 2 lat kupisz coś lepszego :) tą sprzedasz ja ostatnio sprzedałem używkę 4070 za 3000zł . @majk3l udało się po znajomości od kolegi co serwisuje karty ale nie w PL :)
  • Odpowiedz
  • 0
Tylko tyle ;)

@Armanz: Jeszcze gdyby pojawił się sensowny argument.

Po co kupować kartę, która już ma problemy z odpaleniem wielu
  • Odpowiedz
Istnieje coś z wyższym taktowaniem, aby FPS-y nie poleciały na ryj w grach za 3-4 lata?

@Logytaze: O taktowanie się boisz? 3060 jako chip nie ma na tyle wydajności, aby sensownie wykorzystać kolejne 3-4 lata.

ekspert mi poleca używkę xD

Uwielbiam ludzi, którzy zakładają wpisy tylko po to, aby poklepać ich po główce i zapewnić że dobrze robią xD
  • Odpowiedz
@Logytaze: To tak jakbyś zapytał "majstrów" czy kupić takie klucze za 500zł z Ali i by ci powiedzieli, że są z chińskiego amelinium i prędzej klucz ukręcisz, niż śrubę...

Po prostu nowa 3060 w 2025 to kasa kompletnie w błoto. Używka do starych gierek za 700zł jest spoko, ale 1300zł za coś co się krztusi w każdej nowej grze? Wydasz pieniądze i co z tego będziesz miał?

Sensowne karty zaczynają
  • Odpowiedz