Wpis z mikrobloga

@archubuntu: Taa, te refleksje to w dużych miastach, gdzie są stare grobowce wśród paproci odwiedzane raz na ruski rok. W większosci jednak kultura sepulkralna współczesnego społeczeństwa polskiego to jest kicz i rak konsumpcyjny tak dziwnego rodzaju, że gronie rozwiniętych krajów trudno znaleźć coś podobnie tandetnego. To p-----------e starych bab na punkcie granitów, kiczowatych, jarmarcznych zniczów, jakichś wieńców z plastiku itd. Disco polo rzekomej kultury duchowe j¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
gdzie są stare grobowce wśród paproci odwiedzane raz na ruski rok

@niecodziennyszczon: w sumie to dobrze że chociaż raz na rok ktoś to posprząta, choćby zmuszony presją kulturową. Też bym wolał, żeby całość była bardziej w stylu meksykańskim, ale nie jest i nic z tym nie zrobimy. Raz do roku spotkać się z ciotką na pół godziny to też nic strasznego.

Za to halloween jest wyjątkowo kretyńskim "świętem". Jeszcze gdyby
  • Odpowiedz
w Polsce jest przytlaczajaca wiekszosc ludzi wierzacych i nie, tak ono nie wyglada. Kazdy kto spedzil w Polsce troche lat o tym wie, ale niezly cope.

@matti-nn: Wiesz co ja się nie będe wypowiadał jak to wyglądało to w twoim domu i jak wychowała cię twoja rodzina. Ale w moim przypadku jest to właśnie święto zadumy i wspominania zmarłych. Takie same wartości przekazuję swojemu dziecku.
  • Odpowiedz
  • 1
@Tagliacozzo: Baza. U nas tak samo. Okazji na zabawę jest mnóstwo a świąt na refleksje zostało naprawdę niewiele, więc idiotyzmem jest przerabiać to jedno z niewielu mających fajne przesłanie, na kolejny pretekst do imprezy których mamy w roku ze 100.
  • Odpowiedz
Baza. U nas tak samo. Dni na zabawę jest mnóstwo a tych na refleksje zostało naprawdę niewiele, więc idiotyzmem jest przerabiać ten jeden z niewielu mających fajne przesłanie, na kolejną okazje do imprezy których mamy w roku ze 100.

@archubuntu: naszczescie Halloween i wszystkich swietych. Sa w inne dni ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Tagliacozzo: ale ja nie mówię o Twoim domu czy moim. Obserwuje rzeczywistosc zyje tu już wiele lat spotykam ludzi przy grobach w tym obcych. Pospiech, ludzie się w-------a w korkach na cmentarze, przy cmentarzach oczywiście handelek, ludzie ozdabiają groby i porównują jak choinki w Boże Narodzenie. Gadanie, że dla większości to refleksja nad kruchością życia, a nie po prostu narodowa tradycja odwiedzania cmentarzy na której sie zarabia to nieznajomosc realiów
  • Odpowiedz
@Bestia_z_Jellystone: Nie żebym bronił halloween, bo też sama drga jaką do nas doszło powoduje, że wydaje mi się ono sztuczne i na siłę bez tajemniczego elementu dawnego folkloru z czasów przeprzemysłowych, jednak słyszałeś kiedyś o kolędnikach, albo o tradycji trzech króli gdzie 6 stycznia hordy dzieciaków przebranych z trzech króli chodziło po domach i po odśpiewaniu kolędy potrząsało puchą żeby gospodarz wrzucił pieniążka?
  • Odpowiedz
hordy dzieciaków

@niecodziennyszczon: mieszkam na wsi w górach, gdzie teoretycznie powinno być od c---a takich zachowań, te hordy to dosłownie jedna kilkuoosbowa grupa rocznie.

No i jest istotna różnica między zachowaniami wynikającymi z kultury danego narodu, jak u nas kolędowanie, a importem głupich zachowań
  • Odpowiedz
Bo raz, że to zaczęło być wypierane właśnie przez halloween

@niecodziennyszczon: wiadomo mordo, tradycja styczniowego śpiewania kolend jest wypierana przez imprezę z końca października, dokładnie tak jest( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja pamiętam czasy gdzie 6 stycznia dzwonek do drzwi w domu moich starych nie przestawał dzwonić.

No widzisz, a u nas nawet 30 lat temu max 3x mieliśmy kolędników.
  • Odpowiedz
@archubuntu: Jest czas na to i na to, halloween to nie święto tylko wydarzenie towarzysko-rozrywkowe , dzieci się przebierają i zbierają cukierki, a dorośli się przebierają i imprezują. Na refleksje będzie pora 1 i 2 listopada.
  • Odpowiedz
@archubuntu: z tą zadumą na grobach bliskich to cię poniosło, ja od wielu lat nie jestem na grobach 1 listopada tylko wcześniej bo od dziecka ten spend ludzi mnie mierzwił
  • Odpowiedz